Najnoviji pristup u lečenju hemoroidalne bolesti je kombinacija tri metode: podvezivanje hemoroida pod kontrolom ultrazvuka (HAL), lasersko smanjivanje i njihovo uklanjanje PPH metodom. Ovo je zaključak sa nedavno održanog 11. međunarodnog simpozijuma koloproktologa koji su, između ostalog, raspravljali i o različitim stavovima u lečenju hemoroida.

Kako objašnjava profesor dr Goran Barišić, kolorektalni hirurg Kliničkog centra Srbije, ove tri metode su manje bolne od klasičnog uklanjanja hemoroida, pacijent se brže oporavlja, a najbitnije je da se postižu dobri terapijski efekti.

"U praksi, pacijenti najčešće imaju tri uvećana hemoroidalna čvora i svakom od njih je potreban individualan tretman u kombinaciji operativnih metoda", kaže profesor Barišić. "Na ovakvom pristupu danas insistiraju svi najpoznatiji svetski stručnjaci iz ove oblasti.

Ipak, kako dalje objašnjava naš sagovornik, hirurško lečenje hemoroida potrebno je kod svega 10 odsto pacijenata, dok se većini propisuje terapija kremama i čepićima (supozitorije).

"Dijagnozu i težinu hemoroidalne bolesti trebalo bi da postavi lekar specijalista, hirurg ili gastroenterolog jer postoje i druge, mnogo opasnije bolesti, kao što je karcinom rektuma koji može da uzrokuje iste ili slične simptome kao hemoroidi", upozorava profesor Barišić.

Prema rečima našeg sagovornika dijagnoza je važna u izboru terapije. Naime, između operativnog lečenja i primene krema i supozitorija postoji veći broj poluinvazivnih metoda, kao što su skleroterapija, podvezivanje hemoroida gumicama i infracrvena koagulacija - čija kombinacija, takođe, daje odlične rezultate.

Do pojave hemoroidalne bolesti mogu da dovedu starenje, hronični zatvor i proliv, trudnoća, nasledni faktori, problemi sa pražnjenjem creva u vidu dugogodišnjeg naprezanja i dugog zadržavanja u toaletu prilikom defekacije, gojaznost... Krvarenje je najčešći i obično i prvi znak bolesti. Bol se retko javlja kod nekomplikovanih hemoroida i tada je obično u vezi sa drugim, udruženim patološkim procesom ili stanjem kao što su analna fisura, trombozirani hemoroidi i slično.

Gotovo svaka osoba ima hemoroide. Oni su normalan sastavni deo analnog kanala koji ima fiziološku ulogu u voljnoj kontroli stolice i gasova. Hemoroidalna bolest nastaje kada dođe do njihovog uvećanja, ispadanja iz analnog kanala (prolapsa) i simptoma, pre svega, u vidu pojave krvi u stolici, a ponekad bolova i svraba u perianalnom predelu.

Tekst: I. Kovačić

Izvor: Novosti