Bundeva obiluje vitaminima koji jačaju naš imunitet, pa je lekari preporučuju za svakodnevnu upotrebu u sezoni jesenjih infekcija, a naročito zbog epidemije korona virusa.

Jedan od njenih najvažnijih sastojaka je beta-karoten kojeg telo pretvara u vitamin A. On pomaže i da se organizam izbori sa bolestima. Ovo voće sadrži i vitamin C koji podstiče proizvodnju belih krvnih zrnca, kao i vitamin  E i gvožđe, takođe značajne sastojke za jačanje imuniteta. 

"Bundeva je izvanredna za probavu", objasnio je dr Vojislav Perišić gostujući u emisiji Jutro na TV Prva. "Treba je koristiti i pečenu, ali i za pripremu pite i potaža. Važno je odabrati pravu vrstu - za potaže koristite vodene sorte, a one suve su najbolje za pečenje."

Recept za pečenje bundeve je vrlo jednostavan - treba samo da je očistite od semenki, isečete na kriške i, u plehu, pečete u rerni na 200C stepeni oko 40 minuta. Ako želite da napravite specijalan slatkiš, preporučujemo vam naš recept za pečenu bundevu sa medom.

Za najzdraviji potaž od bundeve, savetujemo vam da potpuno izbegnete prženje luka, kao i zapršku. Bundevu (pola kilograma), šargarepu (četvrt kilograma), glavicu crnog luka i dva čena belog luka stavite u hladnu vodu (oko 1,5 litar), kuvajte na tišoj vatri, poklopljeno, a kad povrće bude kuvano, izmiksajte ga štapnim mikserom. Začinite čorbicu po ukusu.

Izvor: Lepa&Srećna