Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO LEČITI HEMOROIDE KOD KUĆE: 3 saveta za olakšanje tegoba kod šuljeva

Izbegnite akutne bolesti hemoroida! Sprečite pogoršanje pomoću ovih prirodnih lekova.

  Izvor: Shutterstock

Hemoroidi su deo anusa koji pomažu da se analni otvor potpuno zatvori i predstavljaju vrstu "jastučića" od tkiva koje je prepuno malih krvnih sudova. Postoje spoljašnji i unutrašnji i leče se samo ako počnu da daju neke simptome.

Možda će vas zanimati

Simptomi se dele u četiri stadijuma. U prvom dolazi do internog ispadanja (prolapsa) hemoroida i javlja se vrlo malo krvarenje. Drugi je pravi prolaps ali se on vraća sam, dok u trećem prolaps mora da vrati sam pacijent. Četvrti stadijum je kad prolaps mora da se obradi hiruški.

 Hemoroidi - normalni i 4 stadijuma
Prvi crtež - normalni hemoroidi. Desno od njega - stadijumi od 1 do 4.
Izvor: Shutterstock

Kod prvog i drugog stepena mogu da pomogne medicinsko kućno lečenje. Za njih je važno da izbegnete konstipaciju i da probava dobro funkcioniše.

1. Jedite hranu sa dosta biljnih vlakana

Odličan izbor je korenasto povrće koje ne nadima toliko kao mahunarke, inače takođe bogate celulozom. Zato što češće jedite šargarepu, cveklu, rotkvu i rotkvice. Pijte dosta vode, ali pomalo tokom celog dana. Ako pijete retko a u velikoj količini, veći deo ćete izmokriti, a to neće biti od pomoći za redovnost stolice.

2. Ublažite bol i svrab

Tople kupke ili hladne obloge? Vi ćete najbolje znati šta vam više prija, ali i led i mlaka voda mogu da donesu olakšanje. Pazite da se uvek brišete nežnim tapkanjem a ne trljanjem. Ako je cela regija nadražena, možete da koristite čak i fen za sušenje.

Nipošto nemojte da češete hemoroide, napravićete veću štetu.  U apoteci možete nabaviti kreme za mazanje - one ublažavaju svrab i bol. Morate znati da hidrokortizone ne treba da koristite duže od nedelju dana, osim ako lekar ne propiše drugačije. Nosite komotan veš, najbolje od pamučnih materijala.

3. Obavljajte veliku nuždu na vreme

Nemojte odlagati odlazak u WC, čekajući "neki bolji trenutak". Da bi regija uvek ostajala čista i nepovređena, za brisanje koristite meke toalet papire, operite se kad god imate uslove za to a kad to nije slučaj, upotrebite vlažne maramice - najbolje one za bebe.

Nemojte dugo sedeti na toaletu. Ako vas muči zatvor, uradite par vežbi, da pokrenete creva. Pri vršenju nužde, uvek je bolje da podignete stopala na neku nisku hoklicu, možda lavor ili kadicu za veš okrenutu naopako. U položaju koji više liči na čučanje a manje na sedenje, kolena su bliža stomaku i vrše blagi pritisak što stimuliše pražnjenje. 

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije