Tuširanje je svakodnevni deo rutine većine stanovništva. Na taj način čistimo i telo i um i spremamo se za dan koji je pred nama ili ostavljamo stres iza sebe - zavisi da li više volimo da se tuširamo ujutru ili uveče. Dok se mnogi ljudi odlučuju za večernje tuširanje, popularno je i ujutru, kao instant razbuđivanje.

Međutim, najnovija istraživanja tvrde da ova dobra navike ume i da šteti imunom sistemu. Prema studiji iz SAD, prekomerno tuširanje može oštetiti mikrobiom - skup bakterija, i mikroba koje žive unutar ili na našem telu. Mikrobiom čini deo imunog sistema i pomaže u njegovoj zaštiti, a kada se ošteti čini osobu ranjivom na bolesti.

Slabljenje imunog sistema nije jedina posledica prečestog tuširanja - dermatološkinja Lusi Čen tvrdi da svakodnevno tuširanje isušuje kožu i savetuje da idealan ići po tuš dva do tri puta nedeljno. Kao posledica čestog tuširanja mogu se javiti ekcem ili akne,

Pored toga što je savetovala tuširanje dva ili tri puta nedeljno, dermatološkinja ističe da tuširanje ne sme da traje duže od 10 minuta.

Međutim, ona tvrdi da će se navike tuširanja razlikuju od osobe do osobe u zavisnosti od njihove rutine i navika.

"Optimalan broj tuširanja zavisi od posla, životnih navika i okuženja", vrdi dermatološkinja.

Izvor: Lepa&Srećna