Đumbir, kurkuma, kineski peršun, godži bobice, razne - do skoro - vrlo egzotične biljke često se promovišu zbog brojnih lekovitih svojstava, ali za jak imunitet dovoljno je svratiti u prodavnicu "na ćošku" i nabaviti dve namirnice.

U pitanju su mahunarke i banane! Ovo je hrana koju preporučuje britanski doktor Kris Stil, koji već duže od dve decenije daje medicinske savete na jutarnjem programu ITV. Dr Stil podseća da je oko 70 odsto našeg imuniteta u "crevima", čije bakterije čine specifičnu "mikrobiotu". Ona utiče na brojne fiziološke procese, uključujući varenje ali i odbrambena dejstva protiv virusa i bakterija.

Da biste "dobre bakterije" ispravno hranili i obezbedili im opstanak, neophodno je da svakog dana jedete hranu sa dovoljno vlakana. Ne morate da pravite komplikovane jelovnike, treba samo da kombinujete dve navedene namirnice i da se one smenjuju na vašem stolu dan za danom. Dakle, ako niste imali za ručak pasulj, boraniju ili neke druge mahunarke, obavezno pojedite bananu, i obrnuto.

Broj "dobrih" bakterija u stomaku povećaćete ako popijete jogurt, a od hrane je odličan i kupus, naročito onaj fermentisani - kiseo. Dr Stil podseća da ni vitamin D, toliko značajan za imunitet, ne može da se ispravno koristi ako je mikrobiota creva poremećena, pa zato hitno korigujte ishranu i navalite na pasulj i banane.

Izvor: Lepa&Srećna