Probiotici su, zapravo, "dobre" bakterije koje održavaju zdravlje creva i poboljšavaju varenje.

Kad počnete da ih uzimate - bilo kroz suplemente ili putem hrane bogate probioticima - nije uvek lako zaključiti da li, zaista, deluju. Čak i stručnjaci kažu da to nije prosto, a evo koje znake treba da pratite.

Smanjenje bola i osećaja težine u stomaku

Bol uglavnom nastaje zato što "loše" bakteriije izazivaju istezanje tankog i debelog creva. Kad ih "dobre" nadjačaju, ono se smanjuje.

Manje nadimanja i gasova

Nezdrave bakterije izazivaju fermentaciju u crevima što dovodi do nadimanja. Dodavanjem "dobrih" bakterija, ovaj proces se suzbija, a u organizmu nastaje zdrav balans

Redovna stolica

Probiotik pojačava pokretljivost creva. Zahvaljujući njemu, mnogi ljudi se konačno oslobađaju konstipacije, a samim tim i bolovi u abdomenu prestaju. Moguće je i da se umiri dijareja.

Bolje varenje

Kada dovedete crevnu floru u ravnotežu, hrana počinje bolje i redovnije da se vari. Nema više zaostajanja u tom procesu, nema dispepsije, usporenog oslobađanja od štetnih materija.

Jači imunitet

Probiotik može da doprinese borbi organizma protiv virusa i infekcija, da donese više energije. Mikrobiom u crevima ne samo da jača imunitet nego poboljšava opšte stanje organizma jer hranu iskorištavamo efikasnije.

Smanjuje se upala u crevima

Najveće efekte u umirenju upalnih procesa u crevima lekari postižu kombinacijom tradicionalnih lekova i probiotika. Ukupno dejstvo probiotika može da varira od osobe do osobe, ali se - generalno - efekti mogu očekivati posle mesec do dva redovnog uzimanja.

Izvor: Lepa&Srećna