Da li vam je sve češće teško da se pokrenete, postali ste statični i ništa vam se ne radi? Optužujete sebe da ste lenji?

Možda ste samo umorni, a niste sigurni kako da razlikujete ova dva stanja. Uz sve muke koje nam je doneo korona virus, posao kod kuće ili posao od kuće i zabrinutost, zaista je OK osećati se često umorno, pa i ljuto i tužno. Napravite predah i razmislite da li bi neki od sledećih problema mogli biti glavni uzrok vašeg stanja.

Ne spavate dovoljno

Ako ste stalno iscrpljeni, hvata vas umor i pospani ste tokom celog dana, vrlo je moguće da ne spavate dovoljno. Razlog je često kasni odlazak na počinak, ali i nekvalitetan san. Obezbedite sebi mirnu, provetrenu i ne preterano zagrejanu prostoriju, udoban krevet i dobar jastuk i odlazite na spavanje redovno pre ponoći. Većini ljudi je neophodno između sedam i devet sati sna.

Nisko gvožđe u krvi

Čest uzrok umora kod žena je nizak nivo gvožđa u krvi. Ovaj poremećaj prati mesečno menstrualno krvarenje, pa tada ni dovoljna količina sna ne može da pomogne. U sličnoj opasnosti su i trudnice, ali i žene na ekstremnoj veganskoj ishrani.

Jak stres i anksioznost

I ako odete na spavanje dovoljno rano, mogući su rano buđenje ili nemiran san ako vas muče brige i osećaj strepnje i teskobe. Pokušajte sa meditacijom ili nekim drugim tehnikama opuštanja, porazgovarajte sa psihologom ili psihoterapeutom. Ne brinite brige budućnosti već se fokusirajte na svoj fizički i mentalni oporavak, jer ćete sveži lakše rešiti svaki problem.

Kako da budete sigurni da je reč o umoru a ne o lenjosti? Ako vam ni pomisao na hobi ili neke omiljene aktivnosti ne diže nivo energije, gotovo je sigurno da je vaš problem umor, pa preduzmite što pre korake da ga prebrodite. 

Izvor: Lepa&Srećna