Svima nam se dešava da toliko imamo obaveza tokom dana da poželimo još jedan, dodatni sat kako bismo sve stigli da završimo. Stručnjaci ističu da je važno da uzmemo život u svoje ruke čim otvorimo oči, a evo tri zdrave navike će nam pomoći da to i ostvarimo.

Fizička aktivnost

Uprkos brojnim istraživanjima koja tvrde da je fizička aktivnost od neprocenjivog značaja za zdravlje i celokupno stanje organizma, nije uvek lako sebe naterati na trening. Jutarnja fizička aktivnost povećava energiju, a pozitivno utiče i na hormonalne oscilacije u telu. Jedna studija je pokazala da vežbanje rano ujutru poboljšava pažnju, vizuelno učenje i donošenje odluka.

Konzumirajte 30 grama proteina

Doručak je najvažniji obrok tokom dana. Nutricionisti savetuju da je podjednako važno i vreme obroka koji pokreće naš metabolizam i priprema ga za dan koji je pred nama. 

Donald Lajman, ugledni profesor ina univeritetu Ilinois, preporučuje najmanje 30 grama proteina za doručak, ali takođe tvrdi da je od presudnog značaja da ih unosemo pola sata nakon buđenja. Hrana bogata proteinima održava sitost duže od ostalih namirnica, ali zaslužna je i stabilan nivo šećera u krvi.

Obaveznih sedam sati sna

Kvalitetan i zdrav san je podjednako važan kao i ishrana ili fizička aktivnost.Nedovoljnu količnu sna ništa ne može da nadoknadi. Zato je važno da u krevet odemo na vreme kako bismo spavali sedam sati. Kada smo odmorni produktivniji smo, kreativniji i tolerantniji na stres. Da ne govorimo o tome koliko hronični nedostatak sna utiče na depresiju i gojaznost. Budimo iskreni, kvalitetan i zdrav san je podjednako važan kao i ishrana ili fizička aktivnost.

 Izvor: Lepa&Srećna