Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OPREZ! BOLEST JE U RANGU ONKOLOŠKIH OBOLJENJA I HIV-A: Profesor medicinskog fakulteta o sindromu hroničnog umora

Ukoliko imate neki od simptoma, obratite se lekaru.

  Izvor: Printscreen/ YouTube K1 televizija

Profesor dr Branislav Milovanović je gostovao u jednoj emisiji i ekskluzivno otkrio najnovije podatke o sindromu hroničnog umora, koji je trenutno sada na nivou pandemije. Lekar je istakao kakva je to bolest i kako se manifestuje.

Možda će vas zanimati

"To je bolest koja ima šifru. Treba razlikovati umor kada ste izloženi fizičkom naporu, al ovo je veoma opasno oboljenje, smatra se da je u rangu onkoloških oboljenja i HIV-a. Tegobe su veoma izražene, a zahvaćeni su mahom svi organi. Od 1969. godine imamo šifru G-93.3, postvirusni simptom umora - to je prva šifra. Problem je narastao u rang epidemije, a od prošle godine Svetska zdravetvena organizacija je dala novu šifru E-53.8 i poremećaj se zove bolest hroničnog umora",

Lekar ističe da je prošle godine oko 12. maja je zasedao Evropski parlament i doneo je rezoluciju koja govori da je ovaj sindrom na nivou epidemije. Ta rezolucija podrazumeva da će se stvoriti specijalni fondovi za lečenje i edukaciju pacijenata i doktora, jer mnogi lekari nisu upoznati sa ovim poremećajem. Mnogi pacijenti koji si preležali koronu i dalje se osećaju malaksalo, i dalje osećaju tegobe, čak 6 meseci nakon preležanog kovida. Anksioznost, vrtoglavica, nesvestica, problemi sa digestivnim traktom, policistični jajnici mogu biti neki od uzroka simptoma hroničnog umora.

Možda će vas zanimati

Kako se stvara opšta klinička slika?

"Morate više od 6 meseci imati konstantno stanje umora. Možete se pojedinih dana osećati dobro, ali nakon toga ponovo padnete", rekao je profesor Milovanović gostujući u jutarnjem programu na K1 televiziji.

Oštećeni barorefleksi, povišen pritisak mogu biti neki od simptoma. Dijagnoza se teško uspostavlja, a mora se videti šta je uzrok i okidač. Pacijenti najčešće ne "odmore" i tako ga se reše, već je on dugotrajan. Slabljenje pamćenja, bol u mišićima,česte glavobolje, nesanica, osetljivo grlo i limfni čvorovi mogu biti samo neki od simptoma ovog sindroma.

Sindrom hroničnog umora onemogućuje osobe da obavljaju fizičke i mentalne poslove. Predstavlja onesposobljavajući, kompleksan i dugotrajan umor koji se ne smanjuje odmaranjem.

U Londonu će se narednog meseca održati okrugli sto, na kome će se raspravljati o ovoj tematici i doneće se odluka o lečenju pacijenata obolelih od ovoh simptoma.

Pročitajte i ovo

Izvor: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije