Dobro zdravlje je uvek prioritet, a jedan od načina da to postignemo je i jačanje imuniteta. Njabolji način da poboljšamo stanje svoj organizma je unos kvalitetne hrane, a neke namirnice su toliko delotvorne da imaju status prirodnih antibiotika. Mi vam predstavljamo pet najmoćnijih koje možete unositi svakodnevno.

BELI LUK

Jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika pokazao se posebno snažnim u borbi protiv 14 različitih infekcija. Njegova tajna krije se u alicinu, supstanci odgovornoj za sumporni zadah, koji je neminovan nakon konzumacije belog luka. Efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lekove, a takođe je dobar i protiv gljivičnih infekcija. Beli luk je najdelotovorniji kada se konzumira svež. Ako želite da izbegnete zadah nakon belog luka možete ga konzumirati u prahu.

MED

Med je najsavršeniji proizvod prirode jer se u njemu nalaze gotovo svi sastojci od kojih je izgrađen ljudski organizam. Zato je obavezna namirnica u mnogim domaćinstvima: jača imunitet, poboljšava probavu, ima antibakterijska svojstva i ubrzava izbacivanje toksina iz organizma.

ĐUMBIR

Pomaže u prevenciji gripa i prehlade i povoljno deluje na metabolizam. Ima snažno antibakterijsko dejstvo. Od đumbira se najčešće kuva čaj, a može se sveže narendan dodati u brojna jela. Ukus mu je intezivan i zato treba biti oprezan sa količinom.

REN

Ubrzava metabolizam i čisti organizam. Preporučuje se svakodnevna konzumacija, posebno dijabetičarima. Delotovoran je u borbi protiv kašlja, kašlja, bronhitisa, astme, reume, a koristi se i kao lek protiv začepljenja krvnih sudova, poboljšava varenje, a dobar je antiseptik i diuretik. 

JABUKOVO SIRĆE 

Ova jeftina namirinica dobar je savezniik u borbi protiv viška kilograma jer ubrzava metabolizam, ali mnogi ne znaju koliko je delotvorna kada je imunitet u pitanju. Sadrži brojne vitamine: A, B6, C, E. Preporučuje se da se pije s dodatkom meda. Osobe koje imaju genetski rizik  od nastanka dijabetesa ili povišenog holesterola u krvi, trebalo bi da ga uzimaju preventivno.

 Izvor: Lepa&Srećna