Starije generacije u Rusiji pamte vreme kad su se prirodne lekovite materije koristile redovno i recepture se danas prenose s kolena na koleno. Neke od njih su se odomaćile u Srbiji, a mi vam prenosimo tri koje su blagotvorne za zaštitu od infekcija.

Luk sa medom

Luk je poznat po svom blagotvornom sastojku kvercentinu koji ima moćno dejstvo na imunitet. Takođe, koristi se i za obaranje holesterola i triglicerida u krvi. Za lekovitu mešavinu, očistite spoljne listove crnog luka, pa ostatak glavice iseckajte sitno (zajedno s lukovinom). Nalijte pola litre vode pa pustite da vri na tihoj vatri oko sat vremena. Pred kraj dodajte tri kašike šećera i ostavite da se dobro ohladi. Sipajte dve kašike meda pa procedite i sipajte u staklenu posudu (teglu ili bocu). Uzimajte po jednu kašiku tri do pet puta dnevno.

Mors od brusnica

Popularno rusko piće proširilo se po svim kontinentima, a naročito ga rado piju u Americi gde je brusnica izuzetno popularna. Američke domaćice savetuju da obavezno imate po neki paket zamrznutih brusnica jer mors može i od njih da se pravi.

Mors brusnica
Shutterstock  

Kuvajte ih u vodi (duplo veća količina vode u odnosu na količinu brusnica) na tihoj vatri dok ne budu mekane. Izmiksajte u blenderu pa kad procedite kroz neku ređu cediljku, tako da dobijete što više pulpe. Kad se ohladi, dodajte po ukusu med i sok od limuna. 

Kefir sa bundevom

Ova kombinacija moćnih probiotika odlična je za imunitet. Skuvajte 150 gr bundeve pa je dobro ispasirajte u blenderu. Dodajte četiri šolje kefira i zasladite medom po ukusu. Po starom ruskom receptu, ovaj napitak treba piti po čašu dnevno.

Izvor: Lepa&Srećna