Iako je zima prošla i dalje moramo da vodimo računa o svom zdravlju, jer bakterije i virusi su uvek i svuda oko nas. Posebno je važno da balansiramo i da redovno unosimo zdrave sastojke. Pored toga sva tri odbroka i bar dve užine moramo imati kako bi naš organizam na pravilan način stekao imunitet i borio se protiv virusa koji ga napadaju.

Mnogi veruju da ovaj lek iz bakine beležnice pomaže prilikom izlečenja astme, kašlja, veruje se da ubrzava oporavak kada je u pitanju upala pluća, kao i da blagotvorno deluje kod osoba koje boluju od bronhitisa. Naše bake su verovale da ukoliko konzumirate često ovaj "lek" to može da vam pomogne da se u potpunosti rešite hroničnih oboljenja. 

Za ovaj zdrav recept biće vam potrebni sledeći sastojci:

- 300g crvenog luka

- 2 limuna

- 1l vode

- 7 supenih kašika meda

- 100g šećera

Priprema:

Zagrejte šerpu na laganoj vatri, a zatim dodajte šećer i držite ga dok ne porumeni. Dodajte sitno seckan luk, kratko propržite i dodajte vodu. Smesu kovajte na umerenoj temperaturi dok tečnost ne počne da isparava (smesa treba da vri). Pustite da se ohladi, a zatim dodajte sok od ceđenog limuna i med. Sve dobro izmešajte dok se masa u potpunosti ne ujednači. Ostavite da odstoji, a zatim celu smesu procedite i stavite u teglu. Preporučljivo je da uzimate po kašiku ovog napitka pre svakog obroka. Ukoliko vam ponestane, napravite novu smesu tako što ćete ponoviti postupak.

Izvor: Lepa&Srećna