Dr Marija Gnjatović iz Instituta za nuklearnu energiju je gostovala jutros u jednoj emisiji i iznela najnovije podatke u vezi sa virusom korona. Podsetimo, da su brojke zaraženih od kovida 19 konačno pale ispod 2000. Tome doprinosi veliki broj vakcinisanih, ali i poštovanje mera svih građana. Najnovije informacije u vezi sa antitelima i vakcinom iznosi lekarka.

Dr Gnjatović ukazuje da li je novi indijski soj opasniji i da li se brže širi.

"To se još uvek ne zna. Veliki broj ljudi u Indiji je zaraženo sa ovom novom varijantom, što ukazuje na povećanu infektivnost. Naučni dokazi još uvek ne pokazuju da li je zarazniji, opasniji, ali ni klinički dokazi da se brže širi. Pretpostavlja se da može da utiče na imunitet stvoren vakcinacijom, ali i na prirodni imunitet".

Pored toga naglasila je i da li nas vakcina štiti od novog soja, ukoliko se pojavi.

"Ispitivanja se rade, a reinfekcije su češće u područjima gde je ovaj soj dominantan. Što znači da u većoj meri izbegava stvorenu zaštitu. Ostaje da se situacija prati i da se kontroliše", rekla je.

Dr Gnjatović ističe i šta predstavljaju antitela i koliko su ona važna.

"Antitela su dokaz da je naš organizam pokrenuo mehanizam zaštite. Izostanak antitela ne znači da nema zaštite, ali je svakako bolje kada su antitela prisutna", govori i dodaje kako vakcine deluju na infekciju kovida i kako se razvijaju antitela: "Vakcine novije generacije prave veću reakciju i brže se razvijaju antitela. Kada je reč o tradicionalnim vakcinama ona su bezbedne, bez neželjenih dejstava, ali i slabije jer se kasnije stvaraju antitela."

Dr Gnjatović je istakla da sve vakcine dobro štite od razvoja većih kliničkih slika i razvoja većih infekcija. Pored toga dodala je da broj antitela ne znači da ćemo imati blagu kliničku sliku, zapravo ona nisu garant. Ukoliko imamo antitela i nosimo masku, zarazićemo se sa malom količinom virusa i imati blažu kliničku sliku. Takođe, osobe koje imaju antitela su više zaštićene od pojedinaca koji ih nemaju.

Prema rečima proizvođača vakcine mogu da štite 6 meseci, a lekarka je istakla da dejstvo vakcine može da traje i do godinu dana. Pored toga je dodala da se može desiti da dođe i do treće doze vakcinacije ukoliko izostane imunološki odgovor na primljene dve doze.

Izvor: Lepa&Srećna