Povišena telesna temperatura je odgovor organizma koji pomaže da imuni sistem brže i bolje dođe u stanje kada može da štiti telo od daljeg napredovanja infekcije kod dece

Iako može biti veoma neprijatna, ona ne mora uvek biti štetna. Upravo povišena telesna temperatura zaustavlja i sprečava razmnožavanje izazivača bolesti, smanjuje njihovu aktivnost i štetnost. Ona oporavlja, poboljšava i podstiče funkciju imunog sistema.

Roditelji obično misle da je povišena telesna temperatura sama po sebi bolest i nastoje da odmah daju lekove koji je snižavaju. Međutim, još jednom treba napomenuti da ona predstavlja znak da se organizam bori i da je imunitet aktivan. Povišena temperatura je jedan od mehanizama koji pomaže da se organizam efikasnije izbori sa nastalom infekcijom.

U zavisnosti od uzrasta deteta, različito i postupamo kada se pojavi povišena telesna temperature. Kod beba je sve ubrzano, pa tako i temperatura brže raste nego kod starije dece.

U tim trenucima je važno da bebu ne pretopljavate i obavezno je rashlađujte. Upravo je rashlađivanje nabrži i najefikasniji način obaranja povišene telesne temperature dok čekamo da lek (antipiretik) ispolji željeni efekat (petnaestak minuta, mada je nekada potrebno i duže čekati).

Ako se radi o veoma visokoj temperaturi - preko 39-39,5 ˚C najbolje "oružije za brzo delovanje" je tuširanje ili kupanje dece mlakom, napominjemo mlakom, ne hladnom vodom. Umesto tuširanja možete natopiti vodom i pamučnu pelenu, i njome "orositi dete" koje sedi ili leži, tako da koža bude pokrivena kapljicama mlake vode. Zatim se golo dete ostavi da se osuši bez pokrivanja. Ovo možete ponavljati koliko je potrebno, za razliku od lekova koji imaju definisane doze i intervale kada ih treba davati.

Kada je u pitanju dete starije od godinu dana i lepo reaguje na davanje antipiretika (temperatura brzo spada i sve su duži periodi bez temperature) a dete je dobro raspoloženo, možete sačekati dan ili dva pre nego što posetite pedijatra.

Tekst: Vesna Stanimirović

Izvor: Lepa & Srećna