Većina pacijenata otkrije da "pliva u masti" tek kad zbog infarkta miokarda ili moždanog udara završi u bolnici. Zapamtite, jednostavan test krvi otvara put u zdraviji život.
Da li samo hrana utiče na pojavu hiperholesterolemije, možemo li i kako da smanjimo faktore rizika koji nas vuku u arteriosklerozu i dijabetes, kako se sprovodi lečenje povišenog holesterola, objašnjava prof. dr Katarina Lalić, načelnik Odeljenja za lipidne poremećaje i kardiovaskularne komplikacije u dijabetesu na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma pri Kliničkom centru Srbije.
KAKO DOBAR HOLESTEROL UTIČE NA ZDRAVLJE, A KAKO LOŠ: koji hleb obara holesterol
Holesterol je koristan jer objedinjuje sistem hormona i pomaže kod niza drugih važnih funkcija našeg organizma. Ali kada se njegove vrednosti poremete, posebno lošeg holesterola (LDL), koji gotovo neprimetno ume da skoči u nebesa, začepljenja u srcu ili mozgu, koji nam život znače, vrlo lako su moguća: infarkt i moždani udar ne preživi svako!
Da li samo hrana utiče na pojavu hiperholesterolemije, možemo li i kako da smanjimo faktore rizika koji nas vuku u arteriosklerozu i dijabetes, kako se sprovodi lečenje, čitaoce Lene upućuje prof. dr Katarina Lalić, načelnik Odeljenja za lipidne poremećaje i kardiovaskularne komplikacije u dijabetesu na Klinici za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma pri Kliničkom centru Srbije.
Čemu služi holesterol?
- To je gradivna materija. Telo ga proizvodi jer nam je preko potreban: kao glavni sastojak ćelijskih membrana, omogućava održavanje njihovog normalnog oblika, a priroda se pobrinula da u organizmu uvek postoji dovoljna količina.
Kad počinje da nas muči?
- Najčešći razlog povišenog holesterola jeste nepravilna ishrana, sa prekomernim unosom masti životinjskog porekla. Fizička neaktivnost, gojaznost (posebno stomačnog predela), konzumiranje alkohola i druge štetne navike izazivaju takođe porast holesterola, posebno lošeg (LDL).
Šta je još razlog?
- Uzrok može da bude i u prisustvu nekih drugih bolesti: dijabetesa, bolesti štitaste žlezde (hipotireoza), bubrega i nekih drugih, ređih oboljenja.
Može li da bude urođeni poremećaj?
- I bez grešaka u ishrani, prisustvo određenih genetskih grešaka / nasleđenih nepravilnosti može da dovede do povećanog stvaranja holesterola. Familijarna hiperholesterolemija ispoljava se već u detinjstvu. Kod ovih osoba nivo holesterola može da bude ekstremno visok, a učestalost ove bolesti uopšte nije retka.
Da li nas situacija upozorava?
- Povišeni holesterol, kao i druge masnoće i lipidi, ne daje nikakve simptome ako već ne postoji neko drugo oboljenje ili su prisutne tegobe u pojedinim organima - najčešće u srcu. Zato ljudi nemaju motiva da idu na lekarski pregled ili u laboratoriju da se odredi nivo holesterola.
Kako se bolest manifestuje?
- Višak masti se pre svega taloži u krvnim sudovima - nastaje arterioskleroza. Zbog toga su danas uzroci obolevanja i smrtnosti upravo bolesti koje su posledica ovog procesa: angina pektoris, infarkt srca, šlog.