Mnogo je razloga zbog kojih forma može da popusti - neki su pregrmeli bolest, drugi su morali da naprave dužu pauzu zbog povrede. Hladni dani mnoge "ušuškaju" u višku kilograma, želja za šetnjom i vežbanjem popusti.

Nije čudo što nas kondicija ponekad napusti, ali je dobra vest što nikad nije kasno da se ponovo dovedemo "u red". Za to je važno napraviti i realističan plan za trening, a dobro je da imate bar osnovna znanja o kondiciji.

Naravno, da li ste u formi nije pitanje na koje će ljudi dati iste odgovore. Ipak, za većinu to znači da žele da se osećaju snažni, da obavljaju dnevne poslove bez teškoća, da imaju dovoljno energije.

Jedni će biti zadovoljni ako opet mogu da obave uobičajenu dnevnu šetnju i ili nedeljni trening, a drugi priželjkuju da puni snage odvezu svoju staru "turu" biciklom s kraja na kraj grada. "Kardio" spremnost počinje da se gubi već nakon dve nedelje potpune neaktivnosti, kaže dr Heder Milton, specijalista fiziologije.

vezbanje 2.jpg
Shutterstock  

To ćete osetiti tako što ostajete bez vazduha pri naporu, pritisak počne da raste, kapacitet pluća se smanjuje, a puls ubrzava čak i kad radite lakše poslove. Ove promene će pojačano osetiti starije osobe, kod kojih se prirodno smanjuje ukupna količina kiseonika koju primaju.

Dok se relativno brzo gubi, kondicija se sporije vraća. Za uspostavljanje snage mišića potrebno je četiri do šest nedelja vežbanja, a značajniji rezultati se primete tek posle punih 12 nedelja. Paralelno s ovim napretkom, poboljšava se i kardiovaskularni status organizma.

vezbanje 3.jpg
Shutterstock  

"Ovo su osnovne mogućnosti za osobu koja je bila u kakvoj-takvoj formi", naglašava Heder. "Uglavnom se odnose na ljude koji su prekinuli fizičko vežbanje na nekoliko nedelja ili, eventualno, nekoliko meseci. Svi koji su napravili pauzu kraću od godinu dana vraćaju se na, otprilike, 50 odsto nivoa na kojem su bili i počinju ponovo da grade svoju kondiciju."

Prvi korak je postavljanje jasnih i merljivih ciljeva, umesto da se vodite neodređenom željom da "izgledate fit". Tako ćete izbeći povrede do kojih može dovede preterivanje sa vežbanjem. Setite se da biti "fit" u 40. godini nije isto što i kad imate samo 20 i da će biti mnogo zdravije ako proces bude sporiji i postepen.

Tekst: Lepa&Srećna