Utrnulost šake bila je prvi simptom neprijatnog oboljenja koje je pogodilo Izvorinku Milošević, a poznato je pod nazivom "sindrom karpalnog tunela". Pevačica je o svom iskustvu govorila u emisiji TV Ordinacija na RTS.

"Prvi put me je ova utrnulost probudila usred noći, a već sledeće mi se ponovila u drugoj šaci", priča Izvorinka. Neprijatan osećaj i ponovljeni problemi, prvo u jednoj, pa u drugoj ruci, naterali su pevačicu da se javi lekaru.

Prvobitno joj je posavetovana fizikalna terapija, a Izvorinka je mazala razne meleme i pokušala da bar malo ublaži problem povremenom imobilizacijom šaka. Međutim, kad joj je jednom prilikom ispala šoljica s kafom iz ruke u kojoj je izgubila svaki osećaj, a drugi put čak i mikrofon na sceni, bilo je jasno da je bolest sve ozbiljnija.

"Upućena sam na magnetnu rezonancu, a prvo su posumnjali na kičmu i cirkulaciju", priča pevačica. Kako su analize pokazale da je u tom delu sve u redu, snimljene su i ruke i tada je otkriveno suženje karpalnog tunela kroz koji prolazi nerv medijanus. Ovaj tunel čini osam sitnih koščica s donje strane, a sa gornje ga zatvara ligament.

sindrom karpalnog tunela.jpg
Shutterstock  

"Sindrom karpalnog tunela daje prvo simptome bockanja, peckanja i kljucanja u kažiprstu i srednjem prstu šake", objasnio je dr Milenko Stanić, neurohirurg iz KBC "Zemun". "Kasnije se simptomi mogu proširiti i na palac i ostale prste, a javljaju se najčešće noću", kaže lekar.

Prema njegovim rečima, neoperativne metode mogu dovesti do boljitka u prvoj fazi bolesti. One uključuju nesteroidne antiiflamatorike, fizikalne procedure, imobilizaciju šake, kao i kortikosteroidne preparate.

izvorinka milosevic-min.jpg
Youtube / RTS 

Ako ne bude boljitka za mesec-dva, treba razmišljati o operaciji. Upravo je operacija preporučena i Izvorinki Milošević. Pevačica je operisana u blagoj sedaciji i lokalnoj anesteziji i kaže da je rukom mogla da se služi već posle dan-dva. "Prvo je intervencija izvedena na jednoj, a nešto kasnije i na drugoj ruci. Mada kažu da se boelst može vratiti, ja već 13 godina nemam nikakvih problema", ispričala je Miloševićka.

Prema rečima dr Stanića, uzrok sindroma karpalnog tunela može biti povezan sa nekim zanimanjima, bilo zbog rada sa računarom ili držanja volana, na primer. Takođe, češći je kod žena, pre svega, zbog veoma uzanih ručnih zglobova kuda nervi prolaze. Rešenje problema ne treba previše odlagati, jer može doći i do atrofije mišića, naročito palca.