"Nadutost je vezana za digestivni sistem i probleme sa probavom, ona ne mora da bude praćena visceralnim mastima", kaže prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković gostujući u emisiji magazina Lepa&Srećna "Lekoviti razgovori".

"Visceralnu masnoću je lako izmeriti parametrom kao što je obim struka, koji treba uvek odmeravati u visini pupka. Na osnovu toga možemo da postavimo dijagnozu, a nadutost može da se javi zbog nekih vrsta hrane", kaže doktorka.

Prema njenim rečima, nadutost može da se javi zbog nekih vrsta hrane, moguće je da neke namirnice nekim ljudima ne prijaju, recimo, zbog nedostatka određenih digestivnih enzima. Recimo, to može da se odnosi na namirnice sa dijetnim vlaknima, koje su inače jako zdrave, na primer, mahunarke koje su bogate dijetnim vlaknima.

"U osnovi ishrane koju ja preporučujem je upravo ta funkcionalna hrana, sa vlaknima koja nam daju sitost. Oni su kao mreža vlaknastih materija koje dobijamo iz voća i povrća - graška, boranije, crnog luka, pomorandže, višnje, jagode - i oni u digestivnom traktu funkcionišu kao hvatači šećera i masnoća.

Sa takvom ishranom, imaćete i sitost, a i dobru glikemiju i trigliceride, a zbog dobrog rada digestivnog trakta i redovnog pražnjenja imaćete i prevenciju karcinoma debelog creva što je veoma važno", kaže dr Srećković. Pročitajte i kad je nadimanje normalno.

BONUS VIDEO: 

00:53
Masaža protiv nadutosti stomaka Izvor: Instagram/treatmentbylanshin