Određena količina viscelarne masti na stomaku skrivena je duboko ispod kože i potrebna je za zaštitu i izolaciju organa. Međutim, višak visceralne masti je povezan sa nizom potencijalno opasnih stanja i bolesti, uključujući dijabetes.

Glavni uzroci nakupljanja visceralne masti su konzumiranje previše masne hrane i nedovoljna fizička aktivnost, a pored tih promena načina života još jedna navika bi mogla da vam pomogne da se rešite masnih naslaga na stomaku. Reč je o dodavanju kafe, koja je mnogima omiljeno pićeu dnevnu rutinu.

kako skiniti stomak posle 40.
Shutterstock  

"Kofein u kafi poboljšava termogenezu, omogućavajući vašem telu da sagoreva više kalorija. Međutim, savetujem vam da kafu konzumirate umereno. Uzimanje velikih količina kafe može dovesti do razdražljivosti, glavobolje, ubrzanog rada srca, nervoze, nesanice i drhtanja mišića", kaže dijetetičarka Natali Komova.

Ovu tvrdnju je, kako se dalje navodi, podržalo nekoliko studija.

Jedna studija otkrila je da kofein može da utiče na težinu, indeks telesne mase (BMI) i smanjenje telesne masti. U okviru istraživanja analizirali su rezultate iz 13 postojećih studija sa više od 600 učesnika. Utvrđeno je da svaki put kada neko udvostruči unos kofeina, BMI i telesna mast se smanjuju.

kafa-min.jpg
Shutterstock  

Odvojeno istraživanje koje je sprovela Harvardska škola javnog zdravlja 2020. godine otkrilo je da četiri šoljice kafe dnevno mogu smanjiti telesnu masnoću za četiri procenta.

Ipak, treba biti na oprezu i pre svega na prvo mesto staviti redovnu fizičku aktivnost i zdravu i izbalansiranu ishranu. 

"Višak telesne masti neće se brzo istopiti samo uz nekoliko šoljica kafe dnevno", naglašava Lona Sandon sa Jugozapadnog medicinskog centra Univerziteta Teksas.

Tekst: Lepa&Srećna