"Kad sam imao 97 kilograma, niko mi nije prišao da mi kaže da nešto nije u redu sa mojim zdravljem. Sada, kad imam 20 kilograma manje, prilaze mi i pitaju da li sam bolestan."

Ovim rečima svoju priču o zdravljupočinje Milan Popović koji je danas bio gost u emisiji "RTS Ordinacija".Voditeljka i njegova supruga Marija Popović ga je pozvala da bi ispričao kako se toliko ugojio, a kako smršao i kakav poremećaj mu je otkriven.

"Bio sam fanatični pušač, pušio sam 2,5 pakle dnevno i onda rešio da ostavim duvan", počeo je Milan. "Tada nisam znao šta da radim kad sam gladan i kilogrami su počeli da se skupljaju malo-pomalo." Autor više popularnih emisija na RTS-u je time poremetio metabolizam.

"Sve se skupljalo - nespavanje, posao, stres, stalna putovanja. Verovatno je sve to dovelo do nagomilavanja kilograma, a onda su se pojavili i drugi simptomi koje nisam umeo da prepoznam.

milan popovic-min.jpg
Instagram / popovicmari 

Pre sedam-osam godina nisam znao da prepoznam zašto se hvatam za vodu više nego drugi, zašto mi se suše usta, zašto osećam glad na sat - sat i po", priča Milan.

Pojavila se hipertenzija."Organizam se ponaša kao konj u galopu, uđem negde gde mi ne prija, počne srce da mi lupa. Moj kardiovaskularni sistemm, koji mi je bio najjača karika, postao je problematičan", objašnjava voditelj.

"Počeo sam da potežem za pivom koje mi je bilo najmanje omiljeno piće. Tako se posumnjalo da organizam traži ubacivanje šećera, a ne alkohol."

Analizom je otkrivena insulinska rezistencija. Milan je dobio lekove koji su mu pomagali da prebrodi napade neizdržive gladi, a ishranu je promenio.

milan popovic i marija popovic-min.jpg
Instagram / popovicmari 

Izbacio je hleb i kaže da otad bolje oseća ukus mesa i salate. "Takođe, u kuću ne unosimo sokove, ni gazirane ni negazirane ni ceđene, jer imaju veoma mnogo šećera", kaže Milan. "U našoj kuhinji je to jednostavno - boranija na seljački način je odlična, pasulj takođe. Nikad ne mešam proteine sa proteinima - ako jedem meso, jedem samo meso, a ne i jaja ili sir uz njega.

Slatkiše ne jedem barem dva sata posle glavnog obroka da mi ne bi trulila hrana u crevima", objašnjava voditelj. "Da nisam imao lek i savet da se krećem, ne bih mogao da izdržim napade gladi", veruje on. Takođe je ubeđen da bi danas imao dijabetes tipa 2 da nije radio posao koji uključuje mnogo kretanja i fizičkog rada.
"Sada imam kilažu kao kad mi je bilo 17-18 godina", srećan je Milan.

Tekst: Lepa&Srećna