Uskrs je najvažniji hrišćanski praznik i često se obeležava uz bogatu trpezu. Neizostavno je da se toga dana na stolu nađu i kuvana jaja, simbolično u crvenoj boji, koja asociraju na novi početak i Isusovo vaskrsenje.

Dok proslavljate ovaj važan događaj, ne treba da zaboravite da vodite računa o zdravlju, što se najviše odnosi na ishranu. Nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga savetuje da ne preterujete sa kalorijama i teškom hranom, naročito ako ste se prethodnih nedelja pridržavali posta.

Jedno od ključnih pitanja koje mnoge muči toga dana jeste koliko jaja mogu da pojedu između obroka, a da time ne ugroze zdravlje. Prema savetima nutricionistkinje, u toku dana ne bi trebalo da pojedete više od dva jajeta.

"Recimo da je 7 jaja nedeljno gornja granica za zdrave osobe", istakla je Ferluga za naš portal.

Imajte u vidu da su jaja kalorična i da mogu da stvore osećaj težine u stomaku ili neprijatnost u želucu. Poslušajte savete stručnjaka i ne dozvolite da vam praznično raspoloženje pokvare problemi sa varenjem i prejedanje.

Pogledajte i šta je obavezno na uskršnjoj trpezi.

BONUS VIDEO:

KOLIKO JAJA SMEMO POJESTI ZA DRUGI DAN USKRSA? Gastroenterolog otkrio koje su OPASNOSTI PO ZDRAVLJE ako preteramo za praznik Kurir televizija

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.