Pred Uskrs se uvek priprema bogata praznična trpeza. Najčešće se spremaju specijaliteti po ukusu ukućana, ali postoji i hrana koja bi obavezno trebalo da se nađe na stolu tog dana jer nosi posebnu simboliku. Farbana jaja su, naravno, na prvom mestu i svima već poznata, ali tu su i namirnice za koje mnogi ne znaju da su za Uskrs, prema tradiciji, obavezne.

1. Med

Med simbolizuje pozitivne stvari, naročito je povezan sa zdravljem, ali ga vezuju i za mudrost, obilje, pa čak i Božju reč. Na uskršnjoj trpezimed treba da podseti na apostole, koji su kao pčele raznosili reč Hristovu. Dobro je da se svi ukućani posluže medom na ovaj praznik.

Namirnice koje su obavezne na uskršnjoj trpezi
Shutterstock  Med u staklenoj činiji

2. Jagnjetina

Jagnje se povezuje sa Isusom, koji je, kako se veruje, poput žrtvenog jagnjeta stradao za čovečanstvo. U nekim krajevima se jagnje ipak nije iznosilo na uskršnju trpezu, kada je datum ovog praznika pre Đurđevdana.

3. Pogača

Kao i za Božić, i za Uskrs bi trebalo da napravite domaći hleb, odnosno prazničnu pogaču. Hleb je, prema hrišćanstvu, povezan sa Isusom, odnosno sa njegovim telom. Umesto da kupite hleb, odaberite recept za neku od najlepših uskršnjih pogača i upotpunite trpezu domaćim proizvodom.

pogaca za uskrs-min.jpg
Shutterstock  Uskršnja pogača

4. Kvasac

Uskršnja pogača se obavezno pravi sa kvasvcem, jer zahvaljujući ovoj namirnici testo raste do "prelivanja" iz činije. Na taj način simboliše obilje i bogatstvo, zato bi trebalo da se nađe na uskršnjoj trpezi.

5. Vino

Pretvaranje vode u vino je jedno od Isusovih čuda, kog bi trebalo da se podsetite na Uskrs. Vino na trpezi će u tome pomoći. Loza je simbol sledbenika Hristovih, a vino je obavezno i tokom pričešća, nakon liturgije i simbolizuje Hristovu krv.

6. Ren

Ren simboliše teskobu i ljute patnje kroz koje je Isus prošao. U narodu se ren vezuje za odbranu od svega negativnog i smatralo se da je izuzetno zdrav, zbog čega se obavezno nalazi na uskršnjoj trpezi.

Pogledajte i kako sa posta preći na bogatu uskršnju trpezu.

BONUS VIDEO:

Uskršnji dezert koji se pravi za 15 minuta TikTok/slagnakraju

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.