Šta da jedete kad ste na dijeti? To je pitanje koje postavljaju svi koji pokušavaju da smršaju, a znamo da su mnoge namirnice na spisku "zabranjenih".

Među njima su one bogate ugljenim hidratima, koje izbegavamo bojeći se gojenja. Stručnjaci kažu da nisu baš sve nedozvoljene i da možete ipak da ih uvrstite u jelovnik.

Krompir je pun skroba, ali možete da ga koristite čak i tokom dijete, pod uslovom da ga pripremate na poseban način. Možete čak i da ga pečete, ali je važno da ga prvo prokuvate kako biste uklonili što više skroba. Zatim ga ocedite i pecite na što manje masnoće. Takođe, kombinujte ga sa salatom, a ne sa nekom drugom namirnicom bogatom ugljenim hidratima.

Voda u kojoj se kuva krompir smiruje kašalj
Shutterstock  

Pirinač je, slično krompiru, pun skroba, pa i za njega važi pravilo da ga treba skuvati u dosta vode i zatim ocediti. Broj kalorija se, kažu nutricionisti, može čak prepoloviti ukoliko kuvanom pirinču dodate malo masnoće. Na primer, na porciju pirinča, umešajte ravnu kašičicu maslinovog ulja, a time će jelo postati i ukusnije, a pirinač promeniti strukturu i biti manje kaloričan.

Pirinač
Shutterstock  

Proteinski napici su veoma varljivi - u kupovnim verzijama ima dosta šećera. Međutim, ako pravite domaći šejk, bez šećera i sa dosta proteina, niste u opasnosti da se od njega gojite. Naravno, ne preterujte sa količinama.

Jaja, takođe, ne treba u potpunosti izbegavati, jer su izuzetno važna kao izvor kalcijuma, proteina i vitamina D. Jedite ih barena, poširana ili pečena na foliji.

Kuvanje jaja
Shutterstock  

Ovsena kaša može da bude, slično proteinskim šejkovima, "rizična". "Instant" kaša je puna šećera, a ona koju sami spremite kod kuće zavisi samo od vas!