Osećaj težine u želucu i problemi sa varenjem često nastaju kada se približe praznici, ali i tokom posta. Ako ste "dali sebi oduška" i preterali sa hranom, postoji nekoliko stvari koje mogu da vam pomognu da lakše prevarite.

Najpre se setite koliko je kretanje važno. Ustanite i prošetajte nakon obroka, lagano. To može da vam pomogne da podstaknete proces varenja.

bol u stomaku.jpg
Shutterstock  Devojka sa bolom u stomaku

Takođe, trudite se da popijete dovoljno vode, ali ne odjednom, već lagano, malim gutljajima. Izbegavajte gazirana pića. Iako mnogi veruju da će im ti napici pomoći, velika je verovatnoća da će imati suprotan efekat i dodatno iritirati želudac, a pored toga, nose i dodatne, bespotrebne kalorije.

Ako osećate nelagodu u predelu stomaka, popijte čaj od nane. Jedna šolja može da deluje umirujuće i da vam pomogne da savladate neprijatan osećaj.

Ukoliko osećate nadimanje, gorušicu ili jaku mučninu, obavezno posetite lekara i konsultujte se oko probiotika ili neke terapije koja može da vam bude od pomoći.

Pogledajte i kako da sa posta pređete na uskršnju trpezu.

BONUS VIDEO:

EVO KAKO MIRKA VASILJEVIĆ PROVODI VELIKI PETAK I USKRS: Imam veliku porodicu, a doručak i ručak NIKAD NISU NA ISTOM MESTU  Kurir televizija

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.