Uskrs je jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja vaskrsenje Isusa Hrista. Kao i za sve velike praznike, i za ovaj je vezano mnoštvo prelepih običaja i narodnih verovanja. 

Uskrs, koji pravoslavni vernici nazivaju i Vaskrs, se čestita rečima "Hristos Voskrese", a odgovara se sa "Vaistinu Voskrese"

Običaji na Uskrs
Shutterstock  

Veruje se da za sreću cele porodice danas treba ispoštovati određene običaje. Decu treba crvenim jajetom dotaći po obrazima, kako bi cele godine bila zdrava i rumena. Prvo što ujutru treba pojesti jeste upravo uskršnje jaje. Jedan od glavnih običaja je kuckanje jajima, a ukoliko danas idete u goste, običaj je i da se uskršnja jaja poklanjaju.

Uskrs, jaja, kucanje jajima
Shutterstock  

Nakon doručka, odlazi se u crkvu na liturgiju, a vernici koji su ispoštovali Veliki vaskršnji post se pričešćuju

Na Uskrs se mese posebne pogače i hlebovi, a u nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.

Ovom prazniku posebno se raduju deca, koja prethodne večeri sakrivaju jaja i slatkiše u dvorišta, a ujutru kada se probude odlaze da traže poklone koje im je uskršnji zec ostavio tokom noći.

dekoracija za uskrs 8.jpg
Shutterstock  

Takođe, običaj je i da se danas u kuću unese mnogo šarenog cveća. Beli ljiljani se posebno izdvajaju, jer predstavljaju čistotu, vrlinu, mir i božansku energiju, a stavljanje ljiljana na severozapadno područje bilo kog prostora može pomoći da se privuče više ohrabrenja i mira u okruženje. Severoistok, područje poznato po duhovnom rastu, još jedno je prosperitetno područje za ove cvetove. Veruje se takođe i da ljiljani privlače uspeh.

U galeriji ispod pogledajte neke od najlepših čestitki za Uskrs. 

Shutterstock Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Tekst: Lepa&Srećna