Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA USKRS: Evo šta prvo treba da pojedete danas i šta obavezno da unesete u kuću

Pravoslavni vernici danas proslavljaju Uskrs.

 farbanje jaja za uskrs.jpg Izvor: Shutterstock

Uskrs je jedan od najvećih i najradosnijih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja vaskrsenje Isusa Hrista. Kao i za sve velike praznike, i za ovaj je vezano mnoštvo prelepih običaja i narodnih verovanja. 

Uskrs, koji pravoslavni vernici nazivaju i Vaskrs, se čestita rečima "Hristos Voskrese", a odgovara se sa "Vaistinu Voskrese"

  Izvor: Shutterstock

Veruje se da za sreću cele porodice danas treba ispoštovati određene običaje. Decu treba crvenim jajetom dotaći po obrazima, kako bi cele godine bila zdrava i rumena. Prvo što ujutru treba pojesti jeste upravo uskršnje jaje. Jedan od glavnih običaja je kuckanje jajima, a ukoliko danas idete u goste, običaj je i da se uskršnja jaja poklanjaju.

 Uskrs, jaja, kucanje jajima Izvor: Shutterstock

Nakon doručka, odlazi se u crkvu na liturgiju, a vernici koji su ispoštovali Veliki vaskršnji post se pričešćuju

Na Uskrs se mese posebne pogače i hlebovi, a u nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa celim jajetom.

Ovom prazniku posebno se raduju deca, koja prethodne večeri sakrivaju jaja i slatkiše u dvorišta, a ujutru kada se probude odlaze da traže poklone koje im je uskršnji zec ostavio tokom noći.

 dekoracija za uskrs 8.jpg Izvor: Shutterstock

Takođe, običaj je i da se danas u kuću unese mnogo šarenog cveća. Beli ljiljani se posebno izdvajaju, jer predstavljaju čistotu, vrlinu, mir i božansku energiju, a stavljanje ljiljana na severozapadno područje bilo kog prostora može pomoći da se privuče više ohrabrenja i mira u okruženje. Severoistok, područje poznato po duhovnom rastu, još jedno je prosperitetno područje za ove cvetove. Veruje se takođe i da ljiljani privlače uspeh.

U galeriji ispod pogledajte neke od najlepših čestitki za Uskrs. 

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije