Sočivo je namirnica čije kuvanje nije komplikovano, pa ju je lako uvrstiti u jelovnik. Prepuno je vitamina, proteina i vlakana, a zdravstvene prednosti koje nudi su brojne.

1. Bogato je vlaknima

Jedna od najvećih prednosti sočiva je visok nivo vlakana, koje većina ljudi ne unosi u dovoljnoj količini putem ishrane.

"Sočivo je složeni ugljeni hidrat koji sadrži puno vlakana, posebno onih topivih. Ova vlakna se rastvaraju u vodi i stvaraju gelastu smesu koja se kreće kroz naš organizam i pomaže u uklanjanju nekih materija povezanih s visokim holesterolom", tvrdi Dženifer Henvej, nutricionistkinja.

Sočivo može obezbediti dnevnu dozu vlakana (26 grama) u samo pola šolje. Vlakna u sočivu takođe pomažu kod probave.

Sočivo
Shutterstock  

2. Pomaže u regulaciji šećera u krvi

"Topiva vlakna u sočivu mogu pomoći u ravnoteži nivoa šećera u krvi usporavanjem oslobađanja glukoze u krvotok i sprečavanjem probijanja insulina", kaže Henvej. To je jedna od velikih prednosti sočiva za dijabetičare, jer pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.

3. Dobar je izvor proteina

Sočivo ima više od 20 grama proteina u pola šolje, pa ga to čini savršenim prilogom za ručak, pogotovo ako ste vegetarijanac ili vegan.

Sočivo
Shutterstock  

4. Prepuno je vitamina i minerala

Jedna od zdravstvenih prednosti sočiva je to što je poput vrlo ukusnog multivitamina: kroz njega možete dobiti kalcijum, kalijum, cink i gvožđe, kao i mnogo B vitamina.

Nutricionistkinja preporučuje da isključite šporet nekoliko minuta ranije kada kuvate sočivo. Kuvajte ga dva ili tri minuta manje nego što planirate, isključite ringlu, ostavite poklopac i pustite da se pomoću pare skuva do kraja, piše "Real Simple".

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Supa od sočiva Instagram/inspiredtaste