"Mršavljenje uopšte nije tako teško kako vi mislite! Samo je potrebno da pametno odaberete namirnice, kao i da pametno ograničite broj kalorija koje ćete dnevno konzumirati."

Ovim rečima čuveni doktor za dijetu Majkl Mozli ohrabruje sve one koji žele da se oslobode viška kilograma, a odlažu taj čuveni "prvi dan".

Da biste istopili salo sa stomaka, treba da razumete kako ono nastaje, a dr Mozli to objašnjava vrlo jednostavno. Nakon jela, telo proizvodi insulin kako bi održao stabilan nivo šećera u krvi. Ono što mišići ne potroše, biće pretvoreno u masnoću i stavljeno u rezervu.

masne naslage na stomaku.jpg
Shutterstock  

S godinama, receptori u ćelijama postaju sve manje osetljivi na insulin, pa nakon obroka u krvi ostaje mešavina šećera i masnih kiselina. Ona ima brojne negativne efekte, a jedan se ogleda u naslagama sala na stomaku koje nastaju veoma brzo.

Da biste ste njih oslobodili, potrebno je da ograničite unos šećera i svih prerađenih ugljenih hidrata. 

"Zamenite beli šećer, krompiriće i testeninu smeđim pirinčem i kinoom", savetuje dr Mozli. "Ljudi se začude kad saznaju koliko šećera ima u raznim proizvodima koji se reklamiraju kao zdravi i dijetalni. A još se više iznenade kad vide kako brzo počne da spada salo sa stomaka kad prestanu da to konzumiraju."

smedji secer.jpg
Shutterstock  

On je veliki zastupnik autofagije i savetuje da se telo "šokira" stresom malog broja kalorija u dnevnom jelovniku - čak i do 800, za razliku od 1500 koliko se obično predlaže u dijetama.

"Mit je da će manjak hrane usporiti metabolizam", tvrdi dr Mozli. "Naprotiv, na stres gladovanja telo će odgovoriti pozitivno. Ono će poboljšati funkcionisanje hormona koji olakšavaju gubitak kilograma i troše masne naslage".

Vežbanje je ključni element mršavljenja, kaže i ovaj "doktor za dijetu". Ono ne može da vam pomogne da skinete samo stomak, ali može da obori šećer u krvi i da pojača osetljivost na insulin. "I tu treba biti pametan", kaže dr Mozli. "Dovoljno je i samo nekoliko minuta u takozvanom HIIT treningu da se ostvare pozitivni efekti."

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

dijeta, hrana TikTok/brittanymccrystal