Stručnjak za ishranu Majkl Mozli, međutim, ima savete za uživanje u odmoru, uz pomoć kojih nećete "upropastiti" sav dosadašnji trud.

Jedite doručak kasno

Prema rečima Majkla Mozlija, ne radi se samo o tome šta jedete, već i kada jedete. On predlaže post od 12 sati u periodu od 24 sata, što omogućava dovoljno vremena za obnavljanje ćelija i nudi različite prednosti, uključujući gubitak težine, poboljšano raspoloženje i povećan nivo energije.

Na ovaj način možete uživati u bogatom doručku koji će vam pružiti energiju tokom dana, dok ćete večerati nešto ranije.

Žena jede doručak
Shutterstock  

Obavezno često hodajte

Hodanje je odličan način da ostanete aktivni van uobičajenog plana vežbanja. Omogućava vam da istražite oblast u kojoj boravite dok se vaše telo kreće u pokretu. Ako razdaljina nije prevelika i ako ste u razumnoj formi, razmislite o šetnji ili vožnji biciklom do lokacija za razgledanje koje posećujete na odmoru. Ne samo da ćete sagoreti neke kalorije, već ćete i na drugačiji način iskusiti lokalno okruženje.

Izbegavajte određenu hranu u hotelskim restoranima

Kada boravite u "all inclusive" hotelu, lako je podleći iskušenju da svoj tanjir zatrpate svim vrstama poslastica. Postoje određene zdrave namirnice u kojima možete da uživate, ali i neka hrana koje se treba kloniti.

Za zdrav doručak, odlučite se za:

Jaja
Omleti sa dosta povrća
Grčki jogurt sa bobičastim voćem
Kuvano ili sirovo povrće, kao što je spanać
Sir, orasi i avokado za zdrave masti koje vas duže drže sitima.

Kako ublažiti simptome pms?
Shutterstock  

S druge strane, izbegavajte ove namirnice za doručak:

Voćni sokovi
Peciva
Žitarice
Mafini i torta
Sušeno voće
Krompir pire.

Majkl Mozli navodi da je veličina porcije ključna kada uživate u povremenim "poslasticama" poput hleba, kobasica, slanine... Vodite računa o tome koliko ovakve hrane konzumirate i oduprite se želji da pretrpate tanjir.

Koju hranu jesti a koju izbegavati na odmoru
Shutterstock  

Alkohol takođe može dati veliki doprinos gojenju, a često ne primećujemo koliko kalorija unosimo kroz pivo, vino i koktele. Ako želite da uživate u piću na odmoru, Majkl preporučuje da se odlučite za crno vino. Pored toga, obična voda za piće koju pijete između alkoholnih pića može pomoći u održavanju hidratacije.

Kada planirate jednodnevne izlete, spakujte malo orašastih plodova ili semenki za užinu. Imajte pri ruci malo svežeg voća za slatku užinu i razmislite o pravljenju sopstvenih sendviča i salata koristeći sastojke sa lokalnih marketa i supermarketa.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Šta doručkuje Ana Ivanović instagram/anaivanovic