Voće se obično preporučuje osobama koje su na dijeti, ali postoje određene vrste koje bi trebalo izbegavati ukoliko želite da izgubite suvišne kilograme. Dr Majkl Mozli, stručnjak za ishranu i mršavljenje, otkrio je koje voće može da ometa gubitak kilograma. 

Naime, ananas, mango i dinja su veoma ukusni, ali ove slatke "poslastice" treba ograničiti. Stručnjak za mršavljenje je otkrio da je umesto toga bolje konzumirati bobičasto voće, jabuke i kruške, jer sadrže manje šećera, a šećer je svakako nešto što treba ograničiti u procesu mršavljenja.

ananas 2.jpg
Shutterstock  

S tim u vezi, treba izbegavati i slatka pića i slatkiše, a kako biste se zasladili dr Mozli preporučuje da uzmete kocku crne čokolade ili malo bobičastog voća.

On navodi da treba izbegavati i namirnicu koju mnogi često jedu za doručak, a to su žitarice. Prema rečima ovog stručnjaka, žitarice su obično prepune šećera, pa bi trebalo birati integralne.

Beli pirinač, hleb i testenina takođe nisu poželjni ako želite da smršate.

Dodavanje soli u vodu u kojoj se kuva testenina šteti zdravlju
Shutterstock  

Dr Majkl savetuje i da dan započnete jajima i ističe da su veoma važne zdrave masti, te da bi trebalo povećati unos maslinovog ulja, masne ribe i avokada.

Orasi su takođe odličan izbor, iz nekoliko razloga. Oni su dobar izvor vitamina i minerala, bogati su vlaknima i sadrže zdrave masti.

Na listi poželjnih namirnica nalaze se i visokokvalitetni proteini, kao što su ćuretina, piletina, pasulj, sočivo i semenke. Savetuje se i da jedete raznovrsno povrće, jer je ono takođe odličan izvor vlakana.

Tekst: Lepa&Srećna