Hrana nam obezbeđuje materije neophodne za život i zdravlje, ali u njoj treba i da uživamo. To se ne odnosi samo na hranu koju jedemo svakodnevno već i na onu za vreme godišnjeg odmora. Nada Vogt, nutricionista i fitnes bloger daje nekoliko saveta kako da ostanete zdravi i održite zdrav odnos prema jelu, ali pre svega, da se osećate dobro i fizički i psihički.

SLUŠAJTE SVOJE TELO
Jedna od najbanalnijih stvari koja mnoge ljude odbija od odmora jeste nedostatak rutine. Lako se naviknemo na svakodnevicu: doručak u osam ujutro, ručak u dva popodne i tako dalje. Međutim, kao i preko vikenda, na odmoru se ta rutina redovno izgubi. Stoga je ovo idealno vreme da izoštrite sluh za signale svoga tela i da slušate svoju glad.

Na primer, kada vaša porodica krene na doručak, razmislite o tome koliko ste zaista gladni. Da li ste baš mnogo gladni kad vam tanjir palačinki uz dodatak slanine i voća dobro zvuči? Ili ste manje gladni i želite da počnete dan samo s voćem? Ne postoji pravi ili pogrešan način da to učinite – na kraju krajeva, to je vaš lični nivo gladi. Ali, ključ je u tome da, bez obzira na sve, možete uživati u obroku – samo pratite svoje znake za glad.

Isto važi i za želju za određenom vrstom hrane. Zapitajte se šta vam zvuči dobro i za šta ste raspoloženi. Odmor je odlično vreme i za isprobavanje novih ukusa. Ako vidite neverovatno lepu pekaru ili restoran koji vam deluje primamljivo, zašto da ne?!

Ishrana tokom odmora
Printscreen/Youtube/Nada Vogt 


BUDITE FLEKSIBILNI
Hrana je važna, ali odmor je mnogo više od nje. Možda nećete moći da jedete baš onda kada ogladnite. Možda ćete biti toliko zaokupljeni nekim aktivnostima da ćete na kraju imati duge pauze između obroka. Zato ponesite grickalice sa sobom kad god možete i budite spremni za jelo čak i ako u to vreme niste preterano gladni.

Sloboda ishrane omogućava fleksibilnost. Ne morate svaki put jesti baš ono za čim žudite kada ste gladni, jer to ponekad zaista nije izvodljivo!

JEDITE VOĆE I POVRĆE KAD GOD MOŽETE
Treba znati i da intuitivna ishrana i antidijeta ne znače suprotnost zdravoj ishrani. Hrana jeste važna, ali mnogo važnije je da ne budete opsednuti njome. Jedan od glavnih razloga što volim nutritivno kvalitetniju hranu i što je uvek preporučujem, jeste osećaj posle takvog obroka. Hranljive namirnice nam daju energiju, pomažu telu da pravilno funkcioniše, omogućavaju dobro varenje i redovno pražnjenje creva i još mnogo toga. Iz tih razloga, da biste se fizički osećali najbolje, pokušajte da pojedete po malo voća i povrća kad god možete.

Šta jesti tokom uskršnjeg posta?
Shutterstock  

Svakako, imajte na umu da vam ne kažem kako ih morate obavezno jesti ni koliko treba da pojedete. U svakom slučaju, to bi bilo protivno ideji fleksibilnosti. A nekim danima možda će vam biti i teško da pojedete bilo šta. Dakle, kad možete i kad vam je zgodno, uključite voće i povrće u svoje obroke. Dodatna vlakna i hranljive materije pomoći će vam da se fizički osećate najbolje. A kao bonus, obavezno pijte mnogo vode!


UŽIVAJTE U LOKALNIM JELIMA
Gde god da letujete, uvek postoje specijaliteti koji su karakteristični za tu destinaciju. Dopustite sebi da uživate, jer ćete tamo boraviti samo ograničeno vreme. Dozvolite sebi neku poslasticu, picu, giros, plodove mora ili bilo koji drugi specijalitet. Hrana vam može podstaći osećanja i biti veliki deo uspomena.

Recimo, biće zabavno otići na sladoled posle večere, posebno zato što imate mogućnost da uživate u nečemu čega nemate kod kuće ili u nečemu što inače ne biste jeli. Dozvolite sebi ta sitna uživanja, čak i ako niste gladni. Odmor služi i za stvaranje uspomena, a hrana može biti veliki deo njih.

NEREALNA OČEKIVANJA
Potpuno je nerealno očekivati da na odmoru imate identičan način ishrane kao kada boravite kod kuće. Umesto da se opterećujete i pokušavate da imitirate svoj svakodnevni način ishrane, pokušajte da se opustite i da na odmoru razmišljate o drugim stvarima. Znači, umesto da pokušavate da jedete "savršene“ obroke (jer savršeno jelo ne postoji) ili da sve što jedete odmah zabeležite, dozvolite sebi da se opustite.

Ono što jedete na letovanju neće i ne može izgledati kao ono što jedete kod kuće. Sada boravite na drugom mestu, u drugoj državi ili čak na drugom kontinentu, i radite drugačije stvari nego inače. Stoga i ishrana mora biti drugačija. Zapamtite da su iskustva i uspomene daleko važniji od onoga što jedete ili kako izgledate u kupaćem kostimu. Posle nekog vremena, nećete se prisetiti letovanja i pomisliti: Uh, nije trebalo da pojedem taj sladoled, već ćete pomisliti koliko je bilo uživanje jesti onda taj sladoled na rivi. Osećajte se dobro na odmoru tako što ćete poštovati svoju glad i slušati svoje telo. Ali, još važnije: osećajte se dobro tako što ćete sebi dozvoliti da uživate u hrani bez griže savesti.

Tekst: Lepa&Srećna/Milica Prelević

BONUS VIDEO:

NEPROCENJIVI SAVETI GASTROENTEROLOGA: LETO, ISHRANA Kurir TV