Glavni uzrok visokog holesterola je ishrana, a hranu bogatu zasićenim i trans mastima treba izbegavati jer izaziva porast nivoa lipoproteina niske gustine, takođe poznatog kao "loš" holesterol.

Ove vrste masti mogu se naći u mnogim namirnicama koje redovno konzumiramo, kao što su puter, keks, sir i prerađeno meso.

Iz tog razloga, stručnjaci savetuju da za doručak izbegavamo da jedemo namirnice kao što su kobasice, slanina, peciva i punomasni jogurt.

Nutricionista Ričard Alison stoga preporučuje pet namirnica koje bi, s druge strane, bilo poželjno jesti za doručak jer mogu da pomognu u održavanju niskog nivoa holesterola.

"Ako imate visok holesterol važno je da za doručak izaberete namirnice koje sadrže malo zasićenih i trans masti, jer one mogu povećati nivo holesterola lipoproteina niske gustine (LDL). Hrana koja je bogata rastvorljivim vlaknima i bogata polinezasićenim mastima može pomoći u smanjenju nivoa LDL-a", naveo je on. 

Ovsena kaša

"Ovsene pahuljice su odličan izbor jer su bogate rastvorljivim vlaknima, što može pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Probajte da dodate malo svežeg voća, orašastih plodova ili cimeta za još bolji ukus", savetuje nutricionista. 

Jaja

"Jaja mogu biti deo zdravog doručka za ljude sa visokim holesterolom. Samo vodite računa da ograničite unos na jedno ili dva jaja dnevno i razmislite o korišćenju belanaca umesto celih jaja", kaže Alison. 

kuvana jaja-min.jpg
Shutterstock  

Grčki jogurt

"Grčki jogurt ima mnogo proteina i manje masti od običnog jogurta. Izaberite obične ili nemasne sorte i dodajte sveže voće i med", ističe stručnjak.

5 namirnica koje spuštaju holesterol
Printscreen/ YouTube Joyous Health 

Tost od celog zrna

"Izaberite hleb od celog zrna umesto belog hleba, jer ima više vlakana i može vam pomoći da se osećate sitim. Dodajte na tost avokado, bademov puter ili krem sir sa niskim sadržajem masti", predlaže Alison. 

Smutiji

Smuti od borovnica
Shutterstock  

"Smutiji su odličan način da dobijete razne hranljive materije u jednom obroku. Koristite bazu od nemasnog mleka ili jogurta i dodajte sveže ili smrznuto voće, spanać i čia semenke za dodatnu količinu vlakana i proteina", naveo je nutricionista.

Tekst: Lepa&Srećna