Mnogi stručnjaci smatraju da je mediteranska dijeta najzdravija, a oni koji je primenjuju treba da se opskrbe jajima, punomasnim jogurtom, visokokvalitetnim proteinima, povrćem, zdravim mastima i uljima, vlaknima, mlečnim proizvodima i orašastim plodovima.

Iako je u redu povremeno uživati u poslasticama, uključujući crno vino i tamnu čokoladu, koji sadrže zdravo jedinjenje resveratrol, oni koji su na dijeti treba da izbegavaju šećer, prerađenu skrobnu hranu, proizvode sa niskim sadržajem masti i slatko voće.

Dr Sajmon Pul, doktor medicine i stručnjak za mediteransku ishranu otkrio je svoje četiri omiljene grickalice za užinu na ovoj dijeti. On tvrdi da je ovaj način ishrane povezan sa dugovečnošću, boljim mentalnim zdravljem i održavanjem zdrave težine.

Žena jede voćnu salatu, voćna salata
Shutterstock  

Na prvom mestu su masline.

"One su odličan izvor antioksidanata koje, naravno, dobijamo u koncentrovanom obliku u ekstra devičanskom maslinovom ulju", navodi dr Pul. 

Stručnjak preporučuje masline koje su čuvane u ekstra devičanskom maslinovom ulju, a ne u soli, iako nije previše teško isprati višak soli.

Sledeći izbor dr Pula su orasi i drugi orašasti plodovi, jer obezbeđuju kvalitetne masti i minerale kao što su magnezijum i cink.

Orasi, namirnice, kuhinja
Shutterstock  

On je objasnio da je orašaste plodove najbolje konzumirati sa ljuskom, jer su zaštitni antioksidansi često koncentrisani u ljusci.

Treća grickalica po izboru ovog stručnjaka je crna čokolada, budući da je u pitanju zasitna užina. On preporučuje da birate onu koja ima 85% kakaa.

crna cokolada 2.jpg
Shutterstock  

Na četvrtom mestu je voće, pre svega jabuke i mandarine. One su odlične za užinu, prepune su vlakana, vitamina C i minerala, a istovremeno će vas i zasladiti.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Užina do 100 kalorija TikTok/chefsanantonio