Zdrava i uravnotežena ishrana, koja se zadržava unutar određenog raspona kalorija, je jedan od načina da izgubite ili održite kilažu. Stručnjaci za ishranu kažu da dve vrste namirnica posebno mogu da pomognu kada je u pitanju smanjenje telesne težine.

Krompir

"Jedite beli krompir jer on pomaže u postizanju deficita kalorija (sagorevanje više kalorija nego što konzumirate). Beli krompir je jedna od prvih sa liste namirnica koje će vas dugo držati sitim. Ako tražite dijetu, odlučite se za hranu koja pomaže u upravljanju glađu, jer će to rezultirati sa manje grickanja između obroka", navode oni.

Jedna studija, objavljena u Journal of the American College of Nutrition, otkrila je da je smanjenje kalorija, a ne eliminisanje određene hrane kao što je krompir, bilo korisno za gubitak težine.

Voda u kojoj se kuva krompir smiruje kašalj
Shutterstock  

Vodeći istraživač studije, doktor Brit Barton-Friman, rekao je:

"Neki ljudi dovode u pitanje ulogu krompira u režimu mršavljenja zbog toga što je to povrće označeno kao hrana sa visokim glikemijskim indeksom. Nema dokaza da krompir, kada je pripremljen na zdrav način, doprinosi gojenju. U stvari, vidimo da on može biti deo programa mršavljenja."

Proteini

"Konzumiranje dovoljne količine proteina je takođe važno da biste duže bili siti i da bi vam se telo oporavilo od vežbanja", kažu stručnjaci za ishranu.

"Termički efekat (količina energije koja je potrebna vašem telu da svari, apsorbuje i metaboliše hranu koju jedete) konzumiranja proteina znači da sagorevate malu količinu dodatne energije kao rezultat konzumiranja proteina. Međutim, ono što je interesantno jeste da dijete sa visokim sadržajem proteina stalno pokazuju dugoročni uspeh, smanjuju faktore kardiovaskularnih bolesti i očuvanje mišićne mase, što zauzvrat povećava potencijal sagorevanja masti", objašnjavaju oni za britanske medije.

Voda ujutru za mršavljenje
Shutterstock  

Jedna studija je navela da je u ishrani sa srednjim i visokim sadržajem proteina, gde se konzumiralo 1,2 do 2,4 grama proteina po kilogramu telesne težine, došlo do blagotvornog efekta na poboljšanje telesne kompozicije.

"Ovo je ključ dugoročnog uspeha i održavanja težine."

Takođe, stručnjaci savetuju da se pridržavate nedeljnog kalorijskog deficita.

"Udaljavanje sa dnevnih ciljeva na nedeljne ciljeve kalorijskog deficita vam nudi fleksibilnost da jedete hranu i piće u kojima uživate, da se družite sa prijateljima i porodicom, dok i dalje radite na svojim ciljevima gubitka težine", zaključili su oni.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Gubitak kilograma metodom 12-3-30 TikTok/mona_bah