Bez obzira na to da li želite da poboljšate svoje zdravlje ili da izgledate drugačije, proces mršavljenja nije lak. Promene u načinu života i zdrave navike ključne su u ovom procesu, nije važno samo ono što jedete, već i ono što pijete.

Dr Alka Patel, lekar opšte prakse, za britanske medije otkrila je koja tri topla napitka bi mogla da pomognu u sagorevanju masti.

1. Zeleni čaj

"Pokazano je da zeleni čaj ima skroman efekat na gubitak težine zbog sadržaja katehina, posebno epigalokatehin galata (EGCG). Katehini mogu ubrzati metabolizam i sagorevanje masti. Međutim, efekat je relativno mali, a malo je verovatno da će uključivanje samog zelenog čaja dovesti do značajnog gubitka težine", navela je doktorka. 

zeleni caj
Youtube / Something's Cooking With Alpa 

Iako gubitak težine možda nije značajan, jedno istraživanje pokazalo je da je ovaj napitak uspeo da smanji telesnu masnoću uprkos tome što su se učesnici pridržavali svojih uobičajenih navika u ishrani i vežbanju.

2. Crna kafa

"Kafa može privremeno da ubrza metabolizam i sagorevanje masti zbog sadržaja kofeina", kaže dr Patel.

Jedna studija otkrila je da ispijanje četiri šoljice kafe dnevno može smanjiti telesnu masnoću za oko četiri procenta.

kafa-min.jpg
Shutterstock  

Međutim, doktorka upozorava da pazite šta dodajete u kafu.

"Prevelike količine šećera ili drugih visokokaloričnih aditiva mogu da utiču na prednosti koje kafa ima kada je reč o gubitku težine", objasnila je. 

3. Biljni čajevi

Doktorka kaže da neki biljni čajevi, kao što su čaj od nane ili kamilice, mogu pomoći u povećanju osećaja sitosti i tako smanjiti vaš unos kalorija.

Čaj od rastavića
Shutterstock  

Dr Patel preporučuje da se odlučite za biljne mešavine bez kalorija.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Viralni napitak za skidanje kilograma - gubi se i do 5kg TikTok/annalanier2/myvegankitchenlife