Njujorška nutricionistkinja i dijetetičarka Monika D'Agostino u jednom od svojih najnovijih videa na društvenim mrežama objasnila je da joj ljudi često postavljaju pitanje šta bi mogli da počnu da primenjuju u svojoj rutini, što bi popravilo njihovo sveukupno zdravlje.

"Nažalost, ne postoji jedan proizvod kao rešenje za to. Ali postoji nešto što možete učiniti da poboljšate svoje opšte zdravlje, a to je da povećate unos vlakana. Pokazalo se da ishrana bogata vlaknima pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, u gubitku težine, u snižavanju holesterola, u varenju", navodi ona.

shutterstock_1028139856.jpg
Shutterstock  

Monika je podelila i neke od recepata koje primenjuje kako bi pokušala da obezbedi visok unos vlakana u obrocima tokom dana. To uključuje smuti za doručak, salatu od piletine i kikirikija za ručak i testeninu i brokoli sa proteinskim pesto sosom za večeru.

Doručak: Smuti

Bademovo mleko
Jogurt
Borovnice
Spanać
Čia semenke
Proteinski prašak

Smuti od borovnica
Shutterstock  

Ručak: Salata od piletine i kikirikija

Piletina
Edamame
Kikiriki
Crvena paprika
Zeleni luk
Dresing

Večera: Testenina i brokoli sa proteinskim pesto sosom

Tofu
Brokoli
Bosiljak
Parmezan
Orasi
Maslinovo ulje
Sok od limuna

Hrana bogata vlaknima
Youtube/Printscreen/Not Another Cooking show 

"Kada povećamo količinu vlakana izgledaćemo dobro i osećaćemo se dobro", tvrdi Monika.

Američko udruženje za srce preporučuje ukupan unos dijetalnih vlakana od 25 do 30 grama dnevno, ali savetuje da to treba da dolazi direktno iz hrane - a ne iz suplemenata.

Tekst: Lepa&Srećna