Magnezijum je neophodan za brojne vitalne procese u telu, počevši od regulisanja rada mišića i nerava pa do izgradnje proteina i DNK.

On ima i veoma različite pozitivne efekte na zdravlje. Može da olakša grčeve u mišićima, pomogne u preventivi migrene pa čak i smanjenju krvnog pritiska.

Međutim, stručnjaci ipak predlažu da proverite kod vašeg lekara da li je neophodno da ga uzmete i kao suplement, ali i da izbegavate prevelike količine. Na Internetu je magnezijum toliko popularan da je čak i TikTok, poznat kao društvena mreža najmlađih generacija, preplavljen klipovima o njegovoj važnosti.

U snimcima sa milionskim pregledima, tvrdi se kako magnezijum može da bude koristan za brojne probleme - počevši od nepravilnosti na koži, pa sve do anksioznih smetnji. "Važno je da se ljudi usredsrede na namirnice koje će im obezbediti dovoljno magnezijuma", podseća Kerol Hegens, konsultantkinja američkog Instituta za dijetetske suplemente.

To znači da u ishrani treba da budu zastupljeni pasulj, orašasti plodovi, semenke, integralne žitarice i zeleno lisnato povrće. Muškarcima je neophodno između 400 i 430 miligrama magnezijuma dnevno, a ženama nešto malo manje. Petinu toga ćete obezbediti ako pojedete pola šolje spanaća ili 30g badema.

Kod nekih osoba nije moguće postići zadovoljavanje dnevnih potreba samo hranom. To se, pre svega, odnosina pacijente sa gastrointestinalnim oboljenjima, poput Kronove bolesti ili celijakije. U riziku su i dijabetičari tipa 2, dugogodišnji alkoholičari, pa i starije osobe.

hrana obiluje magnezijumom.jpg
Shutterstock  

Analiza krvi neće uvek pokazati manjak magnezijuma, jer organizam čini sve da ga uvek ima dovoljno. U tu svrhu, izvlači ga iz depoa, na primer, iz kostiju.

Međutim, ako osećate slabost, umor, mučninu ili nedostatak apetita, to može biti znak hroničnog deficita magnezijuma. Preispitajte svoju ishranu - ona će vam jasno odgovoriti da li svakog dana imate u hrani dovoljno magnezijuma ili ne.

Ako se odlučite za suplemente,  obratite pažnju na različite vrste. Magnezijum oksid je najjeftiniji, najčešće se uzima, ali ima najslabiju apsorpciju. Može da izazove stomačne tegobe. Magnezijum citrat se bolje iskorišćava, ali je skuplji. Ima studija koje pokazuju da je bolji za prevenciju migrene.

Tekst: Lepa&Srećna