Element ishrane koji je od velikog značaja za gubitak težine je dnevni unos vlakana. Vlakna su jedan od najvažnijih elemenata zdrave i uravnotežene ishrane, koji često zanemarujemo. Ona čine ne samo da se duže osećamo sitim, već i olakšavaju proces varenja koji je ključan za mršavljenje.

Vlakna pomažu u izbegavanju problema sa varenjem kao što su nadimanje i zatvor, a takođe mogu pomoći u regulisanju holesterola i zdravlja srca. Takođe, od dijabetičara se takođe traži da povećaju količinu vlakana u svojoj ishrani, jer ona pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Najbolji način da dodate više vlakana vašoj ishrani za gubitak težine je povećanje količine hrane bogate vlaknima.

Evo liste od 7 vrsta povrća bogatih vlaknima, koja vam mogu pomoći u procesu gubitka suvišnih kilograma.

1. Cvekla

Kaže se da što je povrće tamnije, to sadrži više vlakana. Cvekla je odličan izvor vlakana, a ima i nekoliko drugih esencijalnih hranljivih sastojaka poput gvožđa, folata i kalijuma.

Cvekla
Youtube / Printscreen / Cambeau Kitchen 

2. Brokoli

Ovo povrće je puno rastvorljivih vlakana koja će sprečiti probleme sa varenjem i ubrzati gubitak težine. Jedna porcija od 100 grama može da obezbedi do 10% vaše dnevne potrebe za vlaknima.

3. Krompir

Iako krompir možda nije sam po sebi izvor visokih vlakana, njegova koža sadrži puno vlakana. Dakle, ako ispečete ili skuvate krompir sa korom i konzumirate ga, to može biti odličan način da povećate unos vlakana. "Preporučuje se da jedete voće i povrće sa korom jer sadrže esencijalna vlakna koja su neophodna za vaše telo", kaže nutricionista Rupali Duta.

krompir u frizideru
Youtube/Printscreen/ WashingtonPotatoes 

4. Grašak

Porcija od 100 grama graška može da obezbedi do 20% dnevnih potreba za vlaknima. Pored toga, grašak je takođe bogat proteinima koji mogu da ubrzaju proces mršavljenja držeći vas sitim duže.

Povrće za mršavljenje bogato vlaknima
Shutterstock  

5. Šargarepa

Poznato je da je ovo povrće dobro za zdravlje očiju, ali takođe ima i veliki sadržaj vlakana. Šargarepa sadrži i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, koja mogu da imaju dvostruku prednost za gubitak težine. Šargarepu možete da konzumirate sirovu, kao salatu, ili da je dodate u supu.

6. Krastavac

Krastavac je odličan kao hrana za mršavljenje, budući da je njegov primarni sastav voda. Ali on takođe sadrži i dosta vlakana, posebno ako ga konzumirate sa korom. "Tamnozelena boja kore krastavca ukazuje na prisustvo antioksidanata u njoj", objasnila je nutricionistkinja Duta.

Povrće za mršavljenje bogato vlaknima
Youtube / Skinny Recipes 

7. Artičoka

Artičoka je još jedno povrće koje sadrži mnogo vlakana. Posebno je bogata nerastvorljivim vlaknima i može čak delovati kao probiotik za održavanje dobrog zdravlja creva, a pokazala se korisnom i za gubitak težine na duge staze.

Tekst: Lepa&Srećna