Najveći imuni organ su, kako stručnjaci navode, naša creva. Imuni sistem je u redovnom kontaktu sa trilionima mikroba koji žive u crevima, koji šalju signale za podizanje ili smanjenje imunoloških aktivnosti.

Dobra vest je da se delikatan balans ovog sistema može promeniti ishranom. Neke od namirnica koje su nam dostupne u supermarketima i na pijacama mogu uticati na jačanje imuniteta, a pred vama je lista od pet prehrambenih proizvoda koje bi u ovu svrhu trebalo da uvrstite u jelovnik.

1. Borovnice

Bobičasto voće ima veoma korisna dejstva za organizam. Borovnice sadrže antioksidante - anticijanine koji podstiču proizvodnju ćelija koje napadaju viruse i bakterije. Ovi antioksidanti održavaju imunitet na visokom nivou i značajno umanjuju rizik od bolesti. Borovnice sadrže i jedinjenje pterostilben koji radi u sinergiji sa vitaminom D, a oni zajedno utiču na ekspresiju gena pod nazivom CAMP, koji je značajan za podizanje nivoa imunog sistema.

Borovnica za zdravlje
Youtube/Printscreen/Mayo Clinic 

2. Đumbir

Đumbir je, zahvaljujući antiupalnom dejstvu, idealan saveznik za podizanje imuniteta. Njegov aktivni sastojak je gingerol, antioksidant koji je odličan u odbrani od bolesti.

djumbir 3
Youtube / Candle Kitchen 

3. Ananas

Istraživanje rađeno u Women’s University School of Nutrition pokazalo je da samopola šolje ananasa dnevno značajno ojačava imunitet.

ananas 2.jpg
Shutterstock  

4. Jogurt

Zdravlje vašeg mikrobioma je ujedno i slika vašeg imuniteta. Probiotici pomažu da održimo ravnotežu dobrih bakterija u crevima koja je opet povezana sa nivoom imuniteta. Jogurt u kombinaciji sa borovnicama može da bude odlična užina koja će ojačati vaš imunitet.

jogurt case
Youtube / Lilian Nke TV 

5. Jagode

Jagode sadrže veliku količinu vitamina C koji je takođe, kao što je opšte poznato, saveznik u borbi protiv virusa i prehlada. Budući da njihova sezona nije zimi, savet je da pokušate da pronađete smrznute organske jagode, koje mogu biti odličan izbor kao dodatak za ovsene kaše ili musli.

Tekst: Lepa&Srećna