Već mnogo godina se pisalo kako je svakodnevno uzimanje malih doza aspirina dobar način da se spreči moždani ili srčani udar i da se, generalno, zaštiti zdravlje srca.

Međutum, neke studije su pokazale da ova navika može da izazove i ozbiljne komplikacije, uključujući i slučajeve unutrašnjeg krvarenja. Upravo na to ukazuju i nova uputstva Američke grupe za preventivu koja naglašavaju ko ne sme da uzima aspirin na ovaj način.

Ako nikada dosad niste imali problema sa srcem, nikad niste doživeli infarkt niti vam je ugrađen stent, nema nikakvog razloga da počnete da uzimate aspirin. Takođe, ako bilo šta ukazuje da biste mogli imati unutrašnje krvarenje, uzdržite se od uzimanja aspirina.

Na kraju, ako imate 60 ili više godina i dosad niste imali ovu praksu, nema osnova ni da je sada odjednom uvedete.

aspirin 2.jpg
Shutterstock  

"Već neko vreme znamo da osobe koje nikad nisu imale ozbiljne srčane tegobe ne treba da uzimaju aspirin u svrhu prevencije", objašnjava kardiolog Stiven Nilsen.

Međutim, lekari su bili podeljeni, a samo za osobe starije od 70 godina su napominjali da treba da budu oprezni s ovim lekom. Sada su se složili oko jasnih principa.

"Kod većine ljudi, rizik od redovnog uzimanja aspirina je veći nego što je korist u vidu preventive eventualnog srčanog ili moždanog udara", tvrdi dr Nisen. "Zbog njega može doći do unutrašnjeg krvarenja, ne samo u gastrointestinalnom traktu, već i u mozgu."

Preporuka za preventivno uzimanje aspirina može da uputi osobama između 40 i 59 godina koje su već imale neke srčane tegobe, a i tada to mora da proceni njihov lekar.

"Takozvani bebi aspirin uopšte nije tako beznačajan medikament", upozorava doktor. "Naprotiv, godinama dobijamo dokaze da je rizičan za pacijente bez kardiovaskularnih smetnji."

Reč je o dozi od 81 mg dnevno koja, kod srčanih bolesnika, može biti izuzetno korisna, jer "drži" arterije otvorene.

Aspirin može da spreči zgrušavanje krvi i odličan je u sekundarnoj prevenciji, kada je rizik veoma, veoma veliki", objasnio je.

Da li oni koji su ga, donedavno, uzimali treba da prestanu? Ni na to pitanje nije moguće dati jednostavan odgovor. "Ako ga uzimaju već deset godina i nemaju rizik od krvarenja, možda ipak ne bi trebalo da prestaju", kaže dr Nisen. "Ništa u medicini nije crno ili belo, pa je najbolje ako dobijete savet u skladu s vašom ličnom zdravstvenom situacijom."

Tekst: Lepa&Srećna