Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO PREPOZNATI SLAB IMUNITET PO SAVETU DR KAMENOVA: Pogledajte vrhove prstiju - otkrivaju zašto ste često bolesni

Autor Jasmina Glišić

Dr Borislav Kamenov, pedijatar i imunolog, otkriva kako prepoznati oslabljen imunitet.

 umorna zena dr kamenov Izvor: Youtube / Stock Footage by Fearless Media, Youtube / TV Prva

Sve bolesti potiču iz creva, rekao je Hipokrit svojevremeno, a razlozi oslabljenog imuniteta mogu da budu različiti. Kod nekih ljudi nema adekvatnih enzima pa se hrana ne vari dovoljno ili im je narušena crevna barijera - to je sindrom "curenja creva".

Poseban problem imaju oni koji ne poklanjaju pažnju pravilnom izboru namirnica, kaže prof. dr Borislav Kamenov. Nemaju dovoljno vitamina, naročito vitamina D, a problem s kalijumom dovodi do "lepljenja ćelija" zbog kojih organizam nije dovoljno snabdeven krvlju, pa samim tim ni kiseonikom, objašnjava profesor.

"Tada ćete primetiti da su dlanovi, a često i vrhovi prstiju crveni", objasnio je dr Kamenov. Kod tih ljudi je cirkulacija krvi poremećena, a vrlo često ćete osetiti da su im ruke hladne na dodir. "To ne moraju biti kardiovaskularni bolesnici", kaže doktor. "Oni često odu kod kardiologa i dobiju izveštaj da nemaju srčanih smetnji.

 borislav kamenov-min.jpg Izvor: Youtube / RTS Ordinacija

Međutim, kod njih je problem sam sastav krvi, na nivou ćelije, a to se najbolje leči ishranom i suplementima."

Najčešće pitanje koje profesor postavlja pacijentima je - da li se bolje osećaju kad poste. "Uvek je odgovor potvrdan, a ja njima onda savetujem da poste i kad ne poste", kaže doktor. 

Po njegovom savetu, valja izbegavati hleb i to od svih žitarica. "Nije samo problem gluten, već i lektin kojeg ima u svim žitaricama", kaže dr Kamenov. Druga namirnica koju ne preporučuje je kravlje mleko. "Mi danas nemamo mleko kakve su pile naše bake", objašnjava doktor. Zbog razlike u sastojcima mleka koje preovlađuje danas u poređenju sa nekadašnjim, ovaj lekar preporučuje kozje mleko, kao i sir i surutku od njega

U ishrani se mogu koristiti i sve vrste mesa, ali umereno. "Svakako se mogu jesti i slaninica i čvarci, samo ne treba preterivati u tome", savetuje on. Po njegovim rečima, osoba slabog imuniteta je obično umorna, često ima podočnjake i sivkastu boju lica. 

Uz promenu ishrane, dr Kamenov preporučuje i odgovarajuću suplementaciju. "Najbolje je da uradite analizu krvi i proverite koji vitamini i minerali vam nedostaju, pa tek onda - u dogovoru sa lekarem - počnete da uzimate odgovarajuću vrstu i dozu."

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije