Masna jetra nije opasna u ranim fazama, ali može da dovede do ozbiljnog oštećenja organa, kao i do ciroze. Velike količine masnoće u jetri su povezane i sa oboljenjima drugih organa - dijabetesom, povišenim krvnim pritiskom ili bubrežnim bolestima.

Masna jetra obično prolazi kroz četiri faze - prva je steatoza. Masne naslage na jetri su, u ovom slučaju, uglavnom bezopasne i obično se otkrivaju testovima obavljenim zbog nekih drugih zdravstvenih problema.

Nealkoholni steatohepatitis je ozbiljniji oblik, kad dolazi i do upale jetre. Treća faza je fibroza, kada uporna upala izaziva i nastanak ožiljnog tkiva. Tad je jetra, još uvek, u stanju da funkcioniše.

Ciroza je najozbiljniji stadijum, do kojeg dolazi posle godina upale. Tada se jetra skupi i sva je u ožiljcima, a ovo oštećenje je trajno. Ishod može biti zastoj jetre ili karcinom.

4 problema sa varenjem ukazuju na bolesti masne jetre
Youtube / AMBOSS: Medical Knowledge Distilled 

Neki simptomi mogu da ukažu na masnu jetru i ne treba ih ignorisati. Jedan od njih je nadimanje, koje lekari utvrde kod polovine pacijenata. Ono nastaje usled nakupljanja tečnosti u trbušnoj duplji. Ako se ovo stanje ne tretira, moguće su abdominalne infekcije.

Većina pacijenata sa masnom jetrom ima i neki neodređeni bol u stomaku, obično u gornjem delu. Nema mnogo propratnih simptoma, ali je moguća pojava mučnine i gubitka apetita.

Masna jetra povećava i rizik od gastroezofagealnog refluksa (GERD), pa se može javiti i gorušica. Tada se nesvarena hrana, pomešana sa želučanim sokovima, vraća uz jednjak i ponekad stiže u usta. 

Da biste pomogli jetri, treba da što pre regulišete telesnu težinu. Ako skinete samo deset odsto svoje telesne težine, uklonićete i masne naslage sa jetre. Primenite zdravu ishranu, sa dosta proteina i složenih ugljenih hidrata.

Izbacite masnoće i proste šećere, ubacite što više voća i povrća u svoj jelovnik. Ako ste pušač, hitno prestanite sa tom nezdravom navikom.

Tekst: Lepa&Srećna