Konzumiranje sirove hrane obezbeđuje našem telu preko potrebne hranljive materije i poboljšava opšte zdravlje celog organizma. Sirova papaja nalazi se na spisku poželjnih namirnica, a ovo voće, koje treba da se jede pre nego što u potpunosti sazri, korisno je za naš organizam na mnogo načina.

1. Poboljšava varenje

Prema knjizi "Healing Foods", sirova papaja podstiče dobro varenje i skoro svaki deo ove biljke se može iskoristiti. Najveće koncentracije korisnog digestivnog enzima papaina nalaze se u sirovoj papaji. Sadržaj vlakana u sirovoj papaji deluje kao unutrašnje sredstvo za čišćenje debelog i ostalih creva. Takođe, ovo voće sprečava probleme sa varenjem kao što su kiselost, nadimanje i zatvor.

2. Pomaže u mršavljenju

Zahvaljujući velikom sadržaju vlakana, sirova papaja nas duže drži sitim. Ona je niskokalorična, a prema studijama, sirova papaja takođe može imati i pozitivan uticaj na smanjenje holesterola. Tako da, sirovu papaju možete bez griže savesti grickati i dok ste na dijeti.

Papaja
Shutterstock  

 3. Poboljšava zdravlje kože

Sirova papaja je obogaćena vitaminom C, što je čini odličnom za zdravlje kože. Takođe, može pomoći u rastvaranju mrtvih ćelija kože i oporavljanju starih, čime pomaže koži da se podmlađuje iznutra. "Pošto vlakna u sirovom voću iznutra čiste telo od toksina, svakodnevno konzumiranje sirove papaje pomaže kod stanja kože kao što su fleke od akni i pigmentacija", rekla je nutricionista Šilpa Arora.

4. Čisti telo od toksina

Velika koncentracija vitamina i minerala u sirovoj papaji čini je prirodnim detoksikantom za telo. Takođe, i sadržaj vlakana prilično efikasno izbacuje toksine iz organizma, a enzimi i fitonutrijenti u sirovoj papaji mogu se pokazati korisnim za oporavak oštećenih ćelija. "Enzimski lateks prisutan u sirovoj papaji daje vašem telu blistavo čišćenje iznutra", kaže Arora.

Papaja
Shutterstock  

5. Poboljšava zdravlje očiju

Malo je onih koji znaju da je sirova papaja neverovatan dodatak ishrani za bolje zdravlje očiju. Jedna studija otkrila je da sirova papaja ima značajne količine karotenoida koji se koriste za formiranje vitamina A u telu, te da ta količina nadmašuje čak i količine koje sadrže šargarepa i paradajz.

6. Leči rane

Nutritivni profil sirove papaje je takav da se čak može pokazati korisnim u smanjenju zapaljenja i rana na telu. Enzimi i hranljive materije u sirovoj papaji mogu prirodno ubrzati proces zarastanja. Fitonutrijenti služe kao gradivni blokovi za nove ćelije, a takođe sprečavaju bol, otok i druge infekcije.

Tekst: Lepa&Srećna