Suvo grožđe je odličan izvor kalcijuma, železa, mangana, magnezijuma, bakra, flora i cinka, te vitamina B kompleksa: tiamina, riboflavina, piridoksina i folne kiseline. Suvo grožđe sadrži vlakna koja pomažu u regulaciji nivoa lošeg holesterola, ali i poboljšavaju probavu. Suvo grožđe se preporučuje sportistima kojima je potrebna energija - 100 grama suvog grožđa sadrži 299 kalorija. Sadrži i gvozđe pa je idealno za lečenje anemije.

Smanjuje rizik od moždanog udara

Redovna konzumacija suvog grožđa smanjuje aktivnost hormona angiotenzina koji može da uzrokuje povećanje pritiska u krvnim sudovima. Ima visok nivo kalijuma, 100 grama grožđica sadrži čak 749 miligrama kalijuma, pa utiče na smanjenje krvnog pritiska.

Reguliše šećer u krvi

Nagli skokovi insulina nakon obroka mogu biti opasni za dijabetičare. Redovna konzumacija suvog grožđa reguliše nivo šećera u krvi,  što je od velikog značaja za obolele od oba tipa dijabetesa.

Potpomaže mršavljenje

Konzumacija suvog grožđa pomaže u oslobađanju hormona leptina i grelina koji daju osećaj sitosti, a to smanjuje mogućnost prejedanja i čini da lakše držimo dijetu!

Štiti zdravlje očiju

Suvo grožđe sadrži vitamin A koji je važan za zdravlje očiju. Takođe, polifenolni fitonutrijeni štite od slobodnih radikala i pomažu u prevenciji makularne degeneraciju, slabljenja vida te katarakte. 

Čuvaju zube i kosti

U siuvom grožđu se nalaze kalcijum i bor koji su važni su u prevenciji osteoporoze, a posebno kod žena u menopauzi. Bor je makronutrijent bitan za pravilnu izgradnju kostiju i apsorpciju kalcijuma, a pomaže i u zaštiti usne šupljine i jačanju zubne gleđi.

Tekst: Lepa&Srećna