Lepa i blistava koža dosta zavisi od načina ishrane, zato ove namirnice protiv starenja takođe mogu da pomognu.

Ovo je 10 najboljih namirnica za borbu protiv starenja koje vašoj koži daju sjaj, koji dolazi iznutra.

1. Potočarka 

Potočarka se kod nas ređe koristi, ali ova hidrirajuća biljka je sjajan izvor kalcijuma, kalijuma, mangana, fosfora, vitamina A, C, K, B-1 i B-2.

Potočarka na kožu deluje kao unutrašnji antiseptik i povećava cirkulaciju pa i minerali stižu brže do svih ćelija u telu što vodi do pojačane oksidacije kože. U kombinaciji sa vitaminima A i C, antioksidanti u kres salati mogu da neutrališu štetne slobodne radikale tako što na taj način sprečavaju formiranje sitnih linija i bora.

Već danas dodajte šaku ove aromatične zelene biljke u salatu za blistavu kožu i opšte poboljšanje zdravlja. Ova ukusna zelena biljka takođe može da pojača imunitet, da pomogne u varenju i osigura podršku štitnoj žlezdi zbog joda koji se nalazi u njoj.

2. Crvene paprike

Crvene paprike su pune antioksidantima koji su nezamenjivi, kada je reč o antistarenju. Pored visokog sadržaja vitamina C – koji je dobar za proizvodnju kolagena – crvene paprike sadrže snažne antioksidante koji se nazivaju karotenoidi.

Karotenoidi su biljni pigmenti koji daju jarkocrvene, žute i narandžaste boje koje vidite u većini voća i povrća. Oni imaju razna protivupalna svojstva i mogu da pomognu u zaštiti kože od opekotina od sunca, zagađenja i toksina iz okoline.

3. Papaja

Ova ukusna super namirnica je bogata antioksidantima, vitaminima i mineralima koji mogu da poboljšaju elastičnost kože i da smanje pojavu sitnih linija i bora.

One sadrže vitamine A, C, K i E, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, vitamine iz grupe B.

Široki spektar antioksidanata u papaji pomaže u borbi protiv oštećenja od slobodnih radikala i može da uspori znakove starenja. Papaja takođe sadrži enzim, koji se zove papain, koji obezbeđuje dodatne koristi u borbi protiv starenja tako što deluje kao najbolji protivupalni agens prirode. Takođe se sreće u brojnim proizvodima za piling.

4. Borovnice

Borovnice su bogate vitaminima A i C kao i antioksidantom, koji se zove antocianin. Upravo to borovnicama daje jarku, lepu plavu boju.

Ovi moćni antioksidanti mogu da pomognu u čuvanju kože od opekotina od sunca, stresa i zagađenja, kroz olakšanja upalnih procesa i sprečavanje gubitka kolagena.

5. Brokoli

Brokoli ima protivupalno dejstvo i snabdeven je: vitaminima C i K, različitim antioksidantima, vlaknima, folnom kiselinom, luteinom, kalcijumom.

Vašem telu je potreban vitamin C za proizvodnju kolagena, osnovni protein u koži koji mu daje snagu i elastičnost. Luten je povezan sa očuvanjem funkcije memorije u mozgu, kao i vitaminima K i kalcijumom (koji je od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i prevenciju osteoporoze).

6. Spanać

Spanać dobro hidrira i pun je antioksidantima koji pomažu u oksidaciji celog tela. Takođe je bogat vitaminima A, C, E i K, magnezijumom, gvožđem.

Visok sadržaj vitamina C povećava proizvodnju kolagena kako bi kožu održao čvrstom i glatkom. Ali to nije sve. Vitamin A može da pomogne da kosa bude jaka i blistava, dok je vitamin K pokazao koristi u smanjenju upala u ćelijama.

7. Orašasti plodovi

Veliki broj orašastih plodova (pogotovo bademi) su sjajan izvor vitamina E koji može da pomogne u obnavljanju kožnog tkiva, zadržavanju vlage u koži i može da zaštiti kožu od štetnih UV zraka. Orasi čak sadrže protivupalne omega-3 masne kiseline, koje mogu pomoći u učvršćivanju membrane kože i mogu da zaštite od štetnih UV zraka.

8. Avokado

Avokado je efikasan u borbi protiv upale. Sadrži raznovrsne osnovne hranljive materije koje mogu sprečiti negativne efekte starenja, uključujući: vitamine K, C, E i A, vitamine iz grupe B, kalijum.

Visok sadržaj vitamina A u avokadu može nam pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože, ostavljajući prekrasnu, blistavu kožu. Sadržaj karotenoida takođe može pomoći u blokiranju toksina i povreda usled sunčanih zraka, a takođe i u sprečavanju raka kože.

9. Slatki krompir

Narandžasta boja slatkog krompira dolazi od antioksidanta koji se naziva beta-karoten koji se pretvara u vitamin A. Vitamin može pomoći u vraćanu elastičnosti kože, da se stimuliše metabolizam ćelija i na kraju da doprinese mekanoj, mladoj koži. Ovaj ukusan koren je takođe sjajan izvor vitamina C i E – oba mogu da zaštite našu kožu od štetnih slobodnih radikala.

10. Bobice nara

Nar se vekovima koristio kao lekovito voće. Visokim sadržajem vitamina C i raznim moćnim antioksidantima, on može da sačuva naše telo od oštećenje od slobodnih radikala i može da smanji nivo upale u našem telu.

Ovo zdravo voće takođe sadrži jedinjenje koji se zove punicalagins i ono može pomoći u očuvanju kolagena u koži, što usporava znakove starenja.

Koristeći ove namirnice protiv starenja, možemo izgledati i osećati se dobro. Koristite voće i povrće tamnih, jarkih boja. Bogate nijanse su obično znak jačih radikalnih borbenih sposobnosti, da biste kožu održali zdravom i živahnom.

Vreme je da usporite znakove starenja i da zaista iznutra zasijate!

Izvor: Bonapeti.rs