Mnogi začini imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje organizma, pored toga što jelima dodaju aromu i poboljšavaju ukus. Oni su i izvor antioksidanata, hranljivih materija, minerala pa i vitamina.

Đumbir kojeg dobijamo iz korena biljke ima brojne zdravstvene koristi. On nam stiže iz istočnjačke medicine u kojoj se koristi od 9. veka. Njegov najznačajniji sastojak je džindžerol, prirodno ulje koje mu daje izrazit ukus i miris.

Zahvaljujući njegovom dejstvu na upalne procese, đumbir blagotvorno deluje na smanjenje bola, a naročito na artritične promene. U jednoj kliničkoj studiji pokazani su dobri rezultati kod bola u kolenu izazvanim artritisom. Naravno, on ne deluje momentalno kao lek, već je potrebno uzimati ga duže vreme kako bi se osetio boljitak.

djumbir 2.jpg
Shutterstock  

Zahvaljujući džindžerolu, đumbir blagotvorno deluje i na nivo šećera u krvi. On smanjuje količinu enzima koji razgrađuju ugljene hidrate i tako pomaže u metabolizmu glukoze. Studije su pokazale da đumbir pomaže apsorpciju glukoze u mišićima, tako da se može smanjiti potreba za dodatnim insulinom.
Poboljšana regulacija šećera u krvi utiče i na lakše mršavljenje, kao i na osetljivost na insulin.

Svež đumbir pomaže i kod mučnine, naročito ako su izazvane jutarnjim tegobama u trudnoći, u putovanju, kao i sporednim efektima hemoterapije. Najviše utiče na rad creva, a blokira receptore serotonina u crevima. Tako se umiruje refleks koji podstiče na povraćanje.

Đumbir utiče i na snižavanje nivoa triglicerida, ukupnog holesterola kao i LDL ("lošeg" holesterola). Jedna studija je pokazala da je tri grama đumbira dnevno (podeljeno u tri doze) pomogla u roku od 45 dana.

Ne savetuje se da uzimate đumbir pre nego što se konsultujete sa doktorom. On može imati i nuspojave, kao što su gorušica, bol u želucu, dijareja i iritacija usta i grla.