Avokado je namirnica izuzetno bogata hranljivim materijama, koje za organizam imaju brojne benefite.

Ovo voće prepuno je vitamina i minerala, među kojima su vitamin K, vitamin C, kalijum, vitamin B5, vitamin B6 i vitamin E, kao i male količine magnezijuma, mangana, bakra, gvožđa, cinka, fosfora, vitamina A, B1, B2 i B3.

Avokado ima 160 kalorija, 2 grama proteina i 15 grama zdravih masti, ne sadrži holesterol i natrijum, a ima i veoma mali procenat zasićenih masti.

Visok nivo karotenoida u avokadu pomaže telu da apsorbuje više hranljivih materija.

Dobar je za srce i mozak

Avokado ima dobar uticaj na krvne sudove i pomaže u sprečavanju nastanka srčanih oboljenja, a smanjuje i nivo holesterola u organizmu. Uz to, ima i veoma nizak nivo šećera i ne sadrži natrijum. Visok nivo folata (folna kiselina) doprinosi smanjenju rizika od moždanog udara, a pomaže i bržem i boljem pamćenju.

Avokado
Youtube / Printscreen / HealthNut Nutrition 

Blagotvorno deluje na oči

Avokado sadrži 81 mikrogram karotenoida luteina, sastojka koji je veoma važan za zdravlje očiju, jer štiti od makularne degeneracije oka i katarakte.

Prevencija raka

Avokado, poznat i kao aligatorova kruška, smanjuje rizik za pojavu raka prostate, grudi i oralnih kancera.

Još jedna prednost avokada je ta što može da se sprema na mnogo načina.

Dobro ga je kombinovati i sa drugim namirnicama, odličan je kao osnova mnogih jela, koristi se za različite prelive, namaze, a odličan je i za salate.

Avokado
Youtube / Printscreen / HealthNut Nutrition 

Takođe, može da se koristi i za pripremu različitih frapea i poslastica, uključujući čokoladni mus.

Avokado je delotvoran i kod skidanja masnih naslaga sa stomaka, s obzirom na to da obiluje nezasićenim mastima, koje ulaze u kategoriju zdravih masti.

Istraživanja su pokazala da avokado daje osećaj sitosti, a pritom ne goji, te da posebno efikasno deluje na područje oko struka i doprinosi smanjenju masti na tom delu tela.

Izvor: Lepa&Srećna