Da li ste često neraspoloženi, nervozni, razdražljivi? Osećate li da vam PMS teško pada, da li vas muči nadimanje, zatvor ili dijareja? Razlog svim ovim tegobama može da bude povišen nivo kortizola - hormona koji se oslobađa u stanju stresa koji utiče na nadbubrežnu žlezdu.

Ovaj hormon ima značajne uloge u organizmu. On reguliše nivo šećera u krvi i krvni pritisak, ublažava upalne procese i neophodan je za zdrav metabolizam. Organizam stalno prati nivo kortizola i nastoji da ga održi stabilnim. Nije dobro ni kad je previsok ni kad je prenizak.

Kortizol se meri analizom krvi, mokraće ili pljuvačke. Njegov nivo je najviši rano ujutru i opada tokom dana, a najniži je oko ponoći. Ovaj ritam se menja ako osoba radi u noćnoj smeni i spava u različitim periodima tokom dana.

Normalan nivo kortizola iznosi od 10 do 20 mikrograma po decilitru (mcg/dl) ujutro - od 6 do 8 časova i 3 do 10 mcg/dl oko 16 časova.

Povišeni nivo kortizola dovodi do povećanja telesne težine, a gojaznost se posebno primećuje u predelu stomaka, kao i u licu. Masne naslage se uočavaju u delu lopatica, a na stomaku se mogu pojaviti strije.

Česti su povišeni šećer i pritisak, a javlja se i osteroporoza.

Da biste snizili nivo kortizola, važno je da spavate redovno, zdravim, dubokim snom. Treba da vežbate redovno i obuzdavate stres, uz pomoć autogenog treninga, joge, meditacije i drugih tehnika relaksacije. Duboko disanje stimuliše parasimpatički nervni sistem koji supšta nivo kortizola.

Najbolja ishrana protiv stresa je mediteranska dijieta - treba da jedete što češće ribu, povrće, voće i zdrave masnoće. Preporučuju se namirnice koje sadrže vitamine B grupe, naročito B12, a to su junetina, piletina i jaja.

Uz maslinovo ulje, dobre masti se nalaze i u tunjevini, sardini i orasima. Organizmu će za snižavanje stresa, pa i kortizola, pomoći i magnezijum - njega ima u crnoj čokoladi, bananama, spanaću i semenkama bundeve.

Izvor: Lepa&Srećna