I listovi i koreni celera bogati su vitaminima, mineralima i i eteričnim uljima koji im daju karakterističan miris. Lišće celera je dobar izvor vitamina C koji podiže imunitet organizma i ublažava simptome prehlade. Redovna upotreba celera u ishrani može da spreči razvoj kamena u bubregu, ali i u žučnoj kesi.

Prema nutricionisti dr Maji Feler celer ima najviše vitamina K koji je ključan za pravilno zgrušavanje krv i izgradnju kostiju. On pozitivno utiče i na rad creva i probavu jer sadrži i topiva i netopiva vlakna. Odličan je i za dijete jer jedna šoljica celera sadrži samo 14 kalorija.

Sadrži antioksidanse kao što su beta-karoten, C vitamin i flavonoidi, kao i kofeinsku kiselinu koja se nalazi i u kafi, čaju i vinu.

Celer pomaže i u prevenciji raka, zahvaljujući kumarinu koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, ali i flavonoidnih antioksidanata koji su ujedno dobri i za očuvanje vida i za snižavanje krvnog pritiska. 

"Celer je odličan za zdravlje srca jer sadrži jedinjenja koja imaju blagotvoran efekat na krvni pritisak“, rekla je dijetetičarka dr Simon Mudu.

Brojna su pozitivna dejstva celera na organizam. Ublažava simptome astme, promuklosti, reume, poboljšava epitet. Takođe, poboljšava krvnu sliku i crikulaciju.

Celer je redovan dodatak jelima, a može da se koristi i obaren i svež.

Napravite vitaminsku bombu

Sastojci: 4 šargarepe, jedna cvekla, jedna bela rotkva, jedan koren celera, dva decilitra limunovog soka, ulje, so, šećer

Priprema: očistiti, oljuštiti i izrendati pripremljeno povrće. Sve dobro izmešati. Sipati limunov sok i ulje, posoliti po želji, i dodati malo šećera.

Biljka može da se uzgaja u baštama ali i na terasama. Prija mu vlažno tlo i treba ga redovo zalivati. 

Trik pri kupovini

Ukoliko je koren celera lak kad ga stavite u ruku, znači da je star.

Izvor: Lepa&Srećna