Lisa Džonson na početku svoje ispovesti ispričala je da su doktori u njenoj 32. godini posumnjali da prolazi kroz ranu menopauzu.

"Moji ciklusi su uvek bili prilično normalni, osim što su bili blizu jedan drugog. Dobila bih grčeve, ali ne u velikoj meri. Nije bilo velikih problema. Kada sam pokušavala da zatrudnim sa 32 godine, doktori su mislili da možda prolazim kroz ranu menopauzu, jer su mi nivoi hormona bili prilično visoki, međutim to ipak nije bio slučaj, i zatrudnela sam", počela je Lisa priču za "Newsweek".

"Znala sam da su i moja mama i moja baka imale jako jake navale vrućine tokom menopauze, ali nisu mnogo razgovarale o tome. Njihov stav je bio: 'Mi smo žene, prolazimo kroz to i idemo dalje.' Nikad nisam razmišljala o tome. To ne radiš u svojim 30-ima, jer misliš - to je nešto što će se desiti kasnije. Bila sam upoznata sa tim šta je u osnovi menopauza - kada menstruacije prestaju i kada se obično javljaju naleti vrućine i noćno znojenje, ali ono o čemu nisam ništa znala je ogroman broj simptoma koji se mogu desiti u perimenopauzi, kao što su poremećaj sna, razdražljivost i anksioznost", rekla je Lisa.

Prvi ovakvi simptomi kod nje su počeli da se javljaju u 44. godini, a najveći problem joj je bila nesanica.

"Imala sam oko 44 godine kada sam počela da dobijam te simptome, ali nisam shvatila da je to perimenopauza (period koji prethodi menopauzi). Teško su mi padali, posebno nesanica. Ako ste loše spavali, sledećeg dana ćete se osećati kao smeće - ne možete da se koncentrišete, zaboravljate stvari, razdražljivi ste i ne izgledate najbolje. Mislim da nisam povezivala sve te simptome sa perimenopauzom verovatno nekoliko godina. Kada sam to uradila, odlučila sam da idem protiv njih prirodnim putem, uzimala sam prirodne suplemente, promenila sam ishranu i iako nisam ni do tada pila mnogo vina, sada sam pila manje. Međutim, to mi nije pomoglo. Noćno znojenje i talasi vrućine postali su najveći problem. Usred dana bi mi postalo vrelo u deliću sekunde, pocrvenela bih i znojila bih se i tada bih se osećala odvratno. Bila sam i umornija, što je uticalo na moj rad, jer nisam mogla da se koncentrišem tokom dana", otkrila je Lisa.

Džonsonova je dalje ispričala da se, nakon što prirodna rešenja nisu pomogla, obratila lekaru koji joj je preporučio terapiju zamene hormona.

"Kada sam otišla kod doktora, zapravo sam već bila u menopauzi, jer nisam imala menstruaciju oko 18 meseci. Počela sam sa terapijom u leto 2019. i u roku od dve nedelje spavala sam celu noć, nisam se znojila, koncentrisala sam se na posao i osećala sam se manje anksiozno", ispričala je Lisa.

"Velika pozitivna strana menopauze je ta da više nema menstruacije. Tako je lepo što ne moram da razmišljam o tome da li imam uloške i tampone kod sebe, da nemam grčeve, bol i nelagodnost. Takođe, žene se često smatraju starim jer više nemaju menstruaciju. Nisu. Život je sada drugačiji, živimo mnogo duže i radimo uzbudljivije stvari u 40-im, 50-im, 60-im i 70-im godinama. Kada prođete kroz menopauzu, takođe ne morate da brinete ni o trudnoći, i dalje se možete osećati odlično i još uvek imate godine i godine pred sobom. Imam još mnogo toga da dam u svom poslu. Moja deca imaju 12 i 15 godina i sa njima takođe mnogo više radim. Ima i mnogo više zabave", iskrena je bila ona.

Za kraj je imala poruku za sve dame.

"Jedna od mojih najboljih prijateljica umrla je od bolesti motornih neurona kada je imala 38 godina. Kad god me nešto zaboli ili se žalim što mi kosa sedi, samo čujem njen glas u svojoj glavi kako govori: 'Srećna si što si još uvek ovde.' I jesam. Život je tako dragocen. To je privilegija koju ne bi trebalo da uzimamo zdravo za gotovo. Ako ste stigle do menopauze - blago vama", zaključila je Lisa Džonson.

Izvor: Lepa&Srećna