Dok menopauzu možemo da smatramo samo jednim trenutkom u vremenu, prekretnicom u životu žene, kojom ona zvanično ulazi u neplodne dane, perimenopauza je period tranzicije. Zbog čega se ovaj pojam u reporoduktivnim stadijumima žene često meša sa "tranzicijom menopauze". Ovo su dva različita pojma i perimenopauza se zapravo završava 12 meseci pre početka tranzicije menopauze.

Kako da prepoznate perimenopauzu?

Prosečno trajanje je 3-4 godine, iako se normalnim smatraju i perimenopauze koje traju od po nekoliko meseci do čitave decenije. Simptomi perimenopauze variraju od žene do žene.

Pet simptoma mogu vam pomoći da razlikujete da li prolazite upravo kroz ovakav period.

1. Talasi toplote i znojenje tokom noći

Karakteristični su "vrući talasi" ili takozvane "valunge". Njih većina žena ne očekuje pre menopauze, pa ih često doživljavaju kao iznenađenje. Ovaj simptom se javlja, takođe, pri lečenju određenim lekovima za postoperativni oporavak ili kao posledica lečenja hemoterapijom. Reč je o crvenilu i preznjavanju koje se javlja naglo i traje 5-10 minuta, češće noću, ali može da se javi i u toku dana. Kod 10% žena se ovi simptomi nastavljaju i nakon što nastupi menopauza, čak i više godina.

2. Suvoća vagine

Tokom kasne perimenopauze pad nivoa estrogena može uzrokovati da vaginalno tkivo postane tanje i suvlje. Suvoća vagine (koja obično postaje još gora posle menopauze) može da izazove i svrab i iritaciju. Takođe, može biti izvor bola tokom odnosa, zbog čega u srednjem životnom dobu, opada seksualna želja.

3. Materično krvarenje

Smanjena koncentracija progesterona, koji reguliše rast endometrijuma, zid materice može da postane gušći, što rezultira veoma bolnim i napornim menstruacijama. Takođe, fibroidi (benigni tumori materice) i endometrioza (migracija tkiva endometrijuma na druge organe u karlici), koje reguliše estrogen, mogu postati problematičniji.

4. Nesanica

Probleme sa spavanjem ima 40% žena u toku perimenopauze. Ne može se sa sigurnošću reći da su za tu pojavu zaslužne oscilacije ženskih polnih hormona, zbog toga što se ciklusi spavanja menjaju starenjem, podjednako i kod muškaraca i kod žena.

5. Promena raspoloženja

Promene u odnosu hormona tokom perimenopauze nisu obavezan okidač za anksioznost ili hroničnu razdražljivost kod žena, mada nepredvidivost perimenopauze može da bude stresna i da izazove neke epizode ​​razdražljivosti. Takođe, neke žene mogu biti ranjivije od ostalih na promene raspoloženja povezane sa hormonima. Kakve promene raspoloženja možete da imate u srednjem životnom dobu najčešće možete da predvidite na osnovu stresa, lošeg opšteg zdravlja i istorije depresije.

Na sreću, nauka je napredovala u pogledu reproduktivnog starenja, tako da za neke teže simptome danas postoje različite terapije.

Tekst: J.Ć.

Izvor: Harvard Health Publishing